V Královéhradeckém kraji bylo podáno téměř 220.000 dávek vakcín

Počet podaných dávek vakcín proti COVID-19 se v Královéhradeckém kraji blíží hranici 220.000, k dnešnímu ránu to bylo konkrétně 217.782 dávek. V hradeckém kraji je alespoň jednou dávkou naoočkováno přes 30 procent plnoletých obyvatel kraje, uvedl krajský koordinátor očkování a lékařský náměstek ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové prof. MUDr. Jaroslav Malý CSc.

Alespoň jednou dávku očkování dostalo přes 150.000 obyvatel Královéhradeckého kraje starších 18 let, očkování mělo k pondělnímu ránu ukončeno 59.775 lidí. Nejvíce se v kraji očkuje vakcínou Pfizer/BioNTech, následuje Astra Zeneca, Moderna a jako poslední Johnson & Johnson.

V Královéhradeckém kraji se nyní očkuje v 11 očkovacích centrech a také u většiny praktických lékařů. Nejvíce dávek bylo doposud podáno v očkovacím centrum Fakultní nemocnice Hradec Králové. K dnešnímu ránu to bylo přibližně 71.450 dávek vakcíny. „Po Praze, která měla výhodu velkého počtu vakcín, jsme v přepočtu na počet obyvatel druhý nejrychleji očkující kraj v Česku,“ doplnil profesor Malý.

Podle profesora Malého je počet očkovacích míst v Královéhradeckém kraji pro současné dodávky vakcín dostatečný. „Nyní se zaměřujeme především na to, aby nezůstávali neočkovaní senioři. Proto praktičtí lékaři obdrželi nabídku okamžitého dodání vakcíny Moderna k rychlému proočkování této rizikové skupiny. Potom by bylo správné otevřít k očkování všechny věkové skupiny bez omezení,“ dodal.

„Pokud se dodrží slibovaný plán, očekávám, že dodávky vakcín do kraje budou v příštích týdnech akcelerovat. Náš systém je na to připravený a akcelerovat by tak měla i rychlost očkování. Optimistický výhled říká, že v kraji bude mít do podzimu očkování každý člověk v kategorie 18+, který bude chtít,“ dodal profesor Malý.

 

Kontakt pro média:

Bc. Jakub Sochor

specialista PR a marketingu FN HK
tel.: 602 216 643, e-mail: jakub.sochor@fnhk.cz