V Kongu se daří znatelně snižovat počet nově nakažených ebolou

Kinshasa 31. října (ČTK) – V Kongu se v posledních týdnech daří znatelně snižovat počet nově nakažených ebolou. Oznámily to dnes místní úřady. Epidemii této nebezpečné nemoci vláda v Kongu vyhlásila loni v srpnu, letos v červenci ji Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila za mimořádnou zdravotnickou událost světového dosahu. Nákaze podlehlo už 2182 lidí z celkem 3269 zaznamenaných nakažených.

„V posledních měsících jsme zaznamenali značný úbytek případů. Z více než stovky za týden v červenci na nynějších asi 20 (týdně),“ uvedl hlavní koordinátor boje s ebolou v Kongu Steve Ahuka, kterého citovala agentura AFP.

V provincii Jižní Kivu se přitom nevyskytl nový případ nákazy už 42 dní, v části provincie Severní Kivu je to už 402 dní od posledního hlášeného případu.

Úřady však varují, že ubývající počet případů nenaznačuje konec epidemie. Nyní je podle nich potřeba soustředit se na zkrácení času mezi zjištěním prvních příznaků a zahájením léčby. Tím by se totiž podařilo významně snížit riziko přenosu nákazy na další osoby. Podle Ahuky je nyní čas přemýšlet nad tím, jak počet nových případů snížit na nulu a tím přenos nemoci zastavit úplně.

Konžské úřady za tímto účelem už dříve schválily očkování druhou vakcínou proti ebole, které měli původně zahájit začátkem listopadu. Dnes ale tento krok nepotvrdily. V plánu je však druhou vakcínou naočkovat obyvatelstvo v oblastech nezasaženými ebolou, aby tam nemoc v případě další epidemie nemohla řádit.

Nynější epidemie v Kongu je druhou nejhorší v historii po té z let 2013 až 2016 v západní Africe, při které zemřelo přes 11.300 lidí. Lékaři tehdy poprvé využívali experimentální vakcínu od společnosti Merck Sharp & Dohme. Tu do boje s nemocí zapojili i v Kongu. Druhá vakcína, která na svou premiéru ještě čeká, pochází od společnosti Johnson & Johnson.