V Hatích začalo pro pendlery fungovat mobilní testovací místo

Hatě (Znojemsko) 10. února (ČTK) – V Hatích na Znojemsku dnes v poledne začalo především pro pendlery fungovat mobilní testovací místo na covid-19. Zřídilo jej město Znojmo ve spolupráci se Společností Podané ruce. V provozu bude tři dny v týdnu, kapacita se však může i zvýšit, řekl na místě novinářům starosta Znojma Jakub Malačka (ČSSD). Počínaje dneškem začala platit nová pravidla pro lidi, kteří do Rakouska pravidelně dojíždějí.

Testovací místo je na parkovišti u muzea Terra Technica. „Bude sloužit jen a jen k užitku, svědčí o tom i to, že termíny, které Podané ruce vypsaly na internet, jsou už vybrané,“ uvedl starosta.

Testovací místo bude v provozu tři dny v týdnu. V pondělí od 15:00 do 20:00, ve středu od 12:00 do 17:00 a v sobotu od 8:00 do 13:00. „Odpolední hodiny jsou z toho důvodu, aby pendleři mohli jezdit do práce a zastavili se tady cestou z práce, když jedou domů,“ uvedl starosta.

Testování je formou antigenních testů, je hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Místo funguje jako drive-in. „Lidi projíždí autem a jsou testováni přímo z okénka auta, aby byl minimální kontakt. Z hygienických důvodů je to mnohem bezpečnější typ testování,“ řekl ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Podané ruce na parkovišti ukázaly i testovací kamion, s nímž ve čtvrtek vyjedou do okolí Židlochovic na Brněnsku. Vůz původně sloužil jako pojízdná očkovací ordinace, očkovalo se v ní proti chřipce. Podané ruce ho chtějí využít k očkování proti covidu, až bude dostatek vakcín, nyní ale bude sloužit jako mobilní testovací místo.

Počínaje dneškem začala platit nová pravidla pro lidi, kteří pravidelně dojíždějí do Rakouska za prací či za rodinou. Pendleři z okolních zemí včetně Česka se budou muset nechat jednou týdně testovat na koronavirus. Nutná bude také on-line registrace. Negativní test bude Rakousko požadovat i po všech dalších lidech, kteří budou chtít překročit hranice.