V děčínské nemocnici začala dlouho plánovaná stavba nového pavilonu

Na dostavbu nemocnice Děčín čekal desítky let. „Plní se přání, tužby a potřeby dvou generací zdravotníků,“ řekl ředitel zdravotní péče děčínské nemocnice Michal Hanauer. „Stavba to bude ohromná, výrazně zasáhne do chodu nemocnice, bude to těžké, náročné, ale přinese to jinou kvalitu péče,“ uvedl s tím, že prosí pacienty o trpělivost. Nemocnice je spádová zhruba pro 100.000 obyvatel regionu.

Termín dokončení je za dva roky. Z celkových nákladů má 150 milionů korun pokrýt dotace z programu REACT-EU. KZ ji dostane až po kolaudaci. Investici do dostavby pokryje zatím společnost z úvěru ve výši 2,2 miliardy korun a vlastních peněz. Na stavbu propojenou koridorem s dalším objektem, kde jsou přístroje, naváže budování pavilonu porodnice, v němž bude i dialýza a dětské oddělení.

Stavbu nových pavilonů v nemocnicích v Děčíně, Ústí nad Labem a Chomutově schválilo minulé vedení Ústeckého kraje a Krajské zdravotní, uskutečnila se také soutěž na dodavatele. V Ústí se začalo stavět ještě před posledními krajskými volbami, po volbách měly začít stavby v Děčíně a Chomutově. Mezitím se vyměnilo vedení kraje i KZ, které investice zastavilo. Tehdy KZ uvedla, že důvodem je to, že nejsou zajištěny finanční prostředky na tyto záměry.

Financování

„Je to těžko pochopitelné a nesrozumitelné počínání současného vedení Krajské zdravotní a Ústeckého kraje. Řádně vysoutěženou zakázku na dostavbu nemocnic zrušilo s odkazem na to, že údajně byla předražená. A nová cena je ještě vyšší,“ řekl ČTK bývalý náměstek hejtmana a současný opoziční zastupitel Jaroslav Komínek (KSČM). „Obvinili nás z toho, že jsme neměli finanční krytí, přitom my jsme měli schválený úvěr na 1,5 miliardy, ten úvěr si stejně museli vzít,“ uvedl.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) dnes ČTK řekl, že stavby byly zastaveny kvůli revizi soutěže. „Tehdejší představenstvo mělo pochybnosti o tom, zda to bylo vysoutěženo správně, proto to zastavili, a dražší je to nyní proto, že ceny materiálu a stavebních prací od té doby vzrostly,“ uvedl hejtman s tím, že by i dnes postupoval stejně.

Opoziční zastupitel Filip Ušák (STAN) řekl, že stavba je velmi potřebná a nikdo o jejím přínosu nepochybuje. „Rozhodli se stavbu zastavit, protože tehdejší předseda představenstva mluvil o tom, jak je zakázka o 700 procent předražená a podobně. Dnes obě zakázky (stavba v Děčíně a Chomutově) jsou dohromady zhruba o 200 milionů korun dražší,“ uvedl. „A k dotaci máme jen příslib premiéra (Andreje) Babiše (ANO),“ dodal Ušák. Podle hejtmana je už jasné, že Krajská zdravotní dostane zhruba 1,5 miliardy korun, o něž žádala z programu REACT-EU na sedm projektů v nemocnicích na severu Čech.