V ČR se testovalo na koronavirus 53 lidí, výsledky jsou negativní

Praha 6. února (ČTK) – V České republice se do dnešních 09:00 testovalo na koronavirus 53 lidí, výsledky všech testů byly negativní. ČTK to řekla Renata Povolná z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Mezi testovanými byla i pětice Čechů, kteří byli o víkendu evakuováni z ohniska nákazy Wu-chan v Číně a kteří zůstávají v karanténě v pražské Nemocnici Na Bulovce. V Číně a v zahraničí se novým virem nakazilo přes 28.000 lidí a počet zemřelých překročil 560.

V Česku se podle ministerstva nechali na koronavirus testovat nejen Češi, kteří se v posledních týdnech vrátili z Asie, ale i turisté, zejména čínští, kteří v zemi pobývali a měli příznaky podobné chřipce.

Pěti Čechům, kteří byli o víkendu evakuováni z Číny, se podle středečních informací lékařky z kliniky infekčních nemocí Na Bulovce Kristýny Herrmannové daří dobře a jsou bez příznaků. V nemocnici se jim dvakrát denně měří teplota a nové testy u nich nemocnice plánuje jen při výskytu příznaků, tedy horečky, bolesti svalů nebo kašle.

Spolu s Čechy přicestovali do Prahy i dva Slováci, jejichž testy na koronavirus byly také negativní. Nákaza se ale potvrdila u jednoho Belgičana, který s nimi letěl v letadle z Číny.

Podle dosavadních informací odborníků umírají na virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím. Z dosavadních obětí jich 80 procent bylo starších 60 let a přes 75 procent mělo další zdravotní problémy. Nemoci podlehne asi 2,2 procenta nakažených, podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdenky Jágrové je to jen o málo víc než u chřipky.

ktp rot