V Číně vyšetřují mateřskou školku, kde dětem píchali injekce

Peking 24. listopadu (ČTK) – V Číně začalo vyšetřování případu používání medikamentů a injekcí v jedné soukromé mateřské školce v Pekingu. Případ vyvolal znepokojení v celé zemi. Šetření začalo, když si někteří rodiče všimli vpichů na tělech dětí.

Školka patří k řetězci RYB, který provozuje zařízení pro předškolní děti a v Číně jich má asi 250. V září společnost vstoupila na burzu na Wall Street. Její vedení se na sociálních sítích za případ v Pekingu omluvilo a ujistilo, že učitelé, jichž se případ týká, byli propuštěni. Podle čínských zdrojů se propuštění týká tří osob.

Školka se nachází v luxusní čtvrti Čchao-jang a tamní policie oznámila, že na základě stížností rodičů zahájila vyšetřování. Podle místního tisku mělo stopy po vpichu na těle osm dětí ze dvou tříd, v nichž jsou děti od dvou do šesti let.

„Syn mi řekl, že si po obědě bral dvě pilulky a po nich spal,“ sdělil jeden otec v televizi. Další děti vypověděly, že před spaním dostávaly sirup. Další rodič řekl, že „neposlušné děti musely stát za trest nahé nebo byly zamčeny v tmavé místnosti“.

Policie začala prohlížet záběry z bezpečnostní kamery a pekingská komise pro výchovu sdělila, že byla ve všech školkách v Pekingu zahájena bezpečnostní kontrola.

Společnost RYB tvrdí, že hodlá při vyšetřování spolupracovat, ale upozornila policii i na nepravdivá obvinění vznášená proti ní.

sva šeb