V Česku je 94 případů koronaviru, nákaza je ve všech krajích

Praha 12. března (ČTK) – V Česku zůstává k dnešnímu ránu 94 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, během noci počet infikovaných nestoupl. Onemocnění se už objevilo ve všech 14 krajích, nejvíc je jich v Praze – 48. Vyplývá to z aktuálních informací ministerstva zdravotnictví a vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra Adama Vojtěcha (za ANO) na twitteru. Testy dosud absolvovalo 1816 lidí. O aktuální situaci kolem onemocnění bude ráno na mimořádném zasedání jednat vláda, zřejmě přijme další opatření proti šíření nákazy.

„Celkem jsme již vyšetřili 1816 osob. K dnešnímu ránu stále platí 94 pozitivních pacientů,“ uvedl Vojtěch. Ve středu řekl, že stav dvou pacientů je vážnější. Jeden z těchto pacientů byl na jednotce intenzivní péče v pražské Nemocnici Na Bulovce. Druhou pacientkou s obtížnějším průběhem nemoci je seniorka hospitalizovaná v Brně.

„U brněnské pacientky naštěstí nakonec stav v tuto chvíli není tak vážný. Byla tam pneumonie hlášená z Vojenské nemocnice v Brně, pak byla převezena do Fakultní nemocnice v Brně a nyní je na standardním lůžku. Tam ta situace je lepší, byť je to starší paní, myslím 86 let. Ani pneumonie není diagnostikovaná v tuto chvíli,“ řekl před jednáním kabinetu Vojtěch.

Horší je podle něj stav jednoho prostějovského pacienta. „Pacient v Prostějově na klinice je ve vážném, nikoli kritickém, ale vážném stavu. Je na standardním lůžku, ale je tam pneumonie. Lékaři musí být velmi obezřetní. Mám tu informaci z dnešního rána z prostějovské infekční kliniky,“ doplnil ministr.

Po hlavním městě má nejvíce nakažených Ústecký kraj, kde je 16 pacientů. Následuje Středočeský kraj s 11 infikovanými. V Olomouckém a Královéhradeckém kraji jsou zatím čtyři lidé s koronavirem, ve Zlínském tři. Po jednom případu mají momentálně Pardubický, Plzeňský, Jihomoravský, Liberecký, Jihočeský, Karlovarský, Moravskoslezský kraj a Vysočina.

Přehled případů po jednotlivých regionech zveřejnil ráno na twitteru premiér Babiš. Uvedl také, že na dnešní mimořádné jednání vláda pozvala i ředitele Státního zdravotního ústavu a šéfy hygienických stanic Prahy, Středočeského kraje a Ústeckého kraje, kde je největší výskyt.

Během středy v Česku výrazně stoupl počet nakažených lidí. Od předchozího dne hygienici zaznamenali 31 nových případů, což byl dosud nejvyšší denní nárůst. V Česku už platí zákaz konání všech akcí, při nichž by se na jednom místě mohlo shromáždit více než 100 lidí. Do odvolání jsou také zavřeny základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v České televizi řekl, že pokud by šíření viru nadále pokračovalo rychlým tempem, je namístě uvažovat o omezení pohybu lidí ve veřejném prostoru.

abz opm rem cap snm