V Česku bylo léčeno gama nožem za 25 let přes 18.500 lidí

Praha 26. října (ČTK) – Leksellův gama nůž v pražské Nemocnici Na Homolce léčil za 25 let v Česku už 18.534 lidí, dnes přibude pět dalších. Novinářům to řekl primář oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie nemocnice Roman Liščák. Přístroj, který umí velmi přesně ozářit například nádory v mozku, byl instalován 26. října 1992. Na počátku byla sbírka pro Konto Míša se samolepkami s medvídkem.

„Míša bylo jméno pacienta ze Slovenska, který byl léčen ve Stockholmu. Cena léčby byla tehdy astronomická. Byl to plat celé rodiny na 15 let nebo cena rodinného domu,“ popsal Liščák. Poté bylo rozhodnuto vybrat pomocí sbírky na přístroj do české nemocnice. „Bylo řečeno, že když každý přispěje šest korun, bude možné přístroj zakoupit,“ dodal.

První prototyp byl instalován ve Stockholmu v roce 1968, český přístroj měl o 24 let později sériové číslo 37. V roce 2002 byl obnoven, zůstala ale původní kostra. V roce 2009 byl po 10.526 operacích vyměněn za zcela nový, což umožnilo navýšení počtu operací z 800 ročně na přibližně tisíc. „Zhruba po šesti, sedmi letech se musí instalovat nové zdroje záření. Čím jsou starší, tím se léčba prodlužuje,“ vysvětlil Josef Novotný z oddělení lékařské fyziky nemocnice.

Současný dvacet tun těžký přístroj se 192 paprsky záření umí velmi přesně zacílit na nádorové ložisko, které se umístí do místa křížení všech paprsků. „Tím, že se svazky protínají, dokážeme akumulovat velmi vysokou dávku a provést léčbu,“ dodal Novotný. Léčí se s ním ze 70 procent nádory, zejména mozku, vrozených anomálií mozkových cév, oční nervy nebo funkční onemocnění, z nichž nejčastější je bolest trojklanného nervu. Léčba trvá deset minut až dvě hodiny.

Na světě je aktuálně přes 300 gama nožů, počet léčených pacientů přesáhl milion. Průměrně léčí asi 300 pacientů ročně, v Evropě v průměru 460 pacientů a jediný český v Nemocnici Na Homolce přes 1000 lidí ročně. Vylepšení na novější variantu přístroje stojí řádově milion eur (asi 25,6 milionu korun). Radiační jednotku má stejnou jako současný, umožnil by ale ozařovat větší nádory než současné tři centimetry. Hlava pacienta se nově nemusí uchytit do kovového rámu, ale vytvoří se pro něj speciální maska. Léčeného také sleduje infrakamera.

van gcm