V České republice je rakovina děložního čípku stále diagnostikována přibližně 1 000 ženám ročně

Praha, 27. 1. 2017
Rakovina děložního čípku je po rakovině prsu celosvětově druhým nejrozšířenějším nádorovým onemocněním u žen. Rozvoji rakoviny mohou pomoci zabránit preventivní prohlídky, jejichž součástí je i stěr děložního čípku. Preventivní očkování pak může poskytovat ochranu před nejtěžšími přednádorovými stavy až v 93 % případů.

 

Zapojte se do kampaně #SetřiNejenSvouRtěnku

  1. Namalujte si rty rtěnkou.
  2. Rtěnku si setřete na tvář.
  3. Vyfoťte se a dejte si fotku jako profilovou na svých sociálních sítích.
  4. Pokud jste nebyla v posledním roce na pravidelné prohlídce u gynekologa, objednejte se na nejbližší možný termín.

Dívky a ženy, které se chtějí dozvědět něco více o prevenci rakoviny děložního čípku, si mohou v on-line obchodech stáhnout zdarma aplikaci Rtěnkový stěr aneb #SetřiNejenSvouRtěnku. V aplikaci najdou bližší informace o onemocnění a možnostech prevence v podobě pravidelných gynekologických prohlídek i očkování, kterým se mohou dívky a ženy chránit již 10 let. Zároveň se mohou s ostatními dívkami podělit o svou fotografii se rtěnkovým stěrem.

Ve dnech 22. – 28. ledna 2017 se koná již 11. ročník Evropského týdne prevence proti rakovině děložního čípku. Tento ročník provází v České republice poprvé kampaň #SetřiNejenSvouRtěnku, která chce dívky upozornit, aby nepodceňovaly prevenci v podobě očkování a pravidelných prohlídek u svého gynekologa. Součástí preventivních prohlídek je cytologické vyšetření stěru děložního čípku. „Díky pravidelným cytologickým stěrům dokážeme včas odhalit změněné buňky na sliznici děložního čípku, a díky tomu jsme schopni včas zahájit léčbu. Pokud žena chodí ke gynekologovi pravidelně, je možné odstranit nakažené buňky ambulantním zákrokem. Čím později nemoc odhalíme, tím je zákrok rozsáhlejší a pro ženu fyzicky i psychicky náročnější,“ vysvětluje prof. MUDr. David Cibula, CSc., onkogynekolog ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Ambulantní zákrok (konizaci děložního čípku) v České republice každoročně podstoupí okolo 16 000 žen.

 

 

Rakovina děložního čípku není nemocí promiskuitních lidí

V současné době žije v České republice s rakovinou děložního čípku přibližně 18 000 žen a okolo 1 000 dalších každý rok nově onemocní. Její vznik způsobuje lidský papilomavirus (HPV), který se přenáší kontaktem kůže v genitální oblasti. Celosvětově je HPV nejrozšířenější ze všech sexuálně přenosných virů. „Pro přenos HPV virů není potřeba, aby došlo k pohlavnímu styku partnerů, a stoprocentní ochranu nezajistí ani kondom, jak se některé ženy stále domnívají,“ upozorňuje prof. Cibula.

Alespoň jednou v životě se s HPV virem setká až 80 % světové populace. Pokud je žena zdravá, její imunitní systém se s virem postupně sám vypořádá. Nemusí se tedy vůbec dozvědět, že byla nakažena. V některých případech ale začne docházet k buněčným změnám a mohou se vytvářet přednádorové stavy.

Rakovinou děložního čípku může onemocnět každá žena a nezáleží na tom, zda se nemoc již vyskytla u jejích příbuzných nebo ne. Do kontaktu s HPV viry mohou dívky přijít velice brzy, dokonce i při první sexuální zkušenosti. Rakovina děložního čípku se vyvíjí postupně a zpočátku se nemusí projevovat žádnými příznaky. Proto mohou ženy, které nechodí na pravidelné prohlídky, zjistit, že jsou nemocné, až ve velmi pokročilém stádiu nemoci.

 

Vicki (Velká Británie) – návštěvu u gynekologa jsem odkládala rok, měla jsem CIN 3

I přesto, že jsem již nějakou dobu pociťovala bolest při sexu, skoro rok jsem odkládala návštěvu gynekologa. Částečně proto, že jsem si nemyslela, že by ta bolest mohla být něco vážného, částečně proto, že jsem byla velmi pracovně vytížená a nebylo lehké uvolnit se z práce. Také jsem se bála, jak by se můj šéf díval, kdybych potřebovala k lékaři. Konečně jsem se odhodlala v únoru 2014. Vyšetření zahrnovalo stěr z děložního čípku, který byl pro mě velmi nepříjemný. Byla jsem hodně nervózní, sestřička na mě byla milá a pořád mě uklidňovala, přesto stěr nebyl takový, jaký jsem očekávala. Z ordinace jsem odcházela s pláčem. Za deset dnů jsem obdržela výsledky stěru, které ukázaly, že mám na děložním čípku rozsáhlé buněčné změny. Proto jsem dostala ještě doporučení na kolposkopické vyšetření.

Zpočátku jsem byla rozčílená a měla jsem vztek, ale později jsem se uklidnila. Naopak můj přítel vypadal jako troska, když se to dozvěděl. Byl rozrušený, vystresovaný a neustále myslel na nejhorší. Připravoval mi k jídlu samé zdravé potraviny jako špenát a kapustu, ořechy, celozrnné pečivo namísto bílého, nesměla jsem žádný cukr ani sladkosti. Téměř každý večer mě nutil cvičit a na druhé straně mi nedovolil dělat téměř žádné domácí práce, což mi tedy nevadilo . Myslím, že jsem se díky tomu ale nakonec cítila silnější a smýšlela víc optimisticky, než kdybychom nedělali nic a jen čekali, co bude.

O pět dní později (25. února 2014) jsem byla na klinice na kolposkopii. V průběhu vyšetření jsem cítila úzkost, ale všichni na mě byli moc hodní a pomohli mi ho zvládnout a trochu se uvolnit. Vyšetření bohužel ukázalo, že některé buňky jsou těžko přístupné na to, aby byly odstraněny v lokální anestezii. Musela jsem jít na zákrok v celkové narkóze.

Na zákrok jsem byla objednána na březen 2014. Jak se termín blížil, byla jsem nesvá z narkózy a z představy, že mě lékaři uspí. Teprve po operaci jsem se začala obávat, jak vlastně dopadla. Zdálo se mi, jako by se rakovina děložního čípku nade mnou vznášela. Cítila jsem se mizerně.

Když jsem dva a půl týdne stále neměla výsledky, rozhodla jsem se zavolat do nemocnice. Nakonec mi řekli, že všechno bylo „v pořádku“. Odstranili mi postižené buňky, naštěstí se ještě nejednalo o rakovinu, ale o přednádorový stav stupně CIN 3 způsobený virem HPV. Řekli mi, že budu muset chodit na stěry z děložního čípku jednou za 6 měsíců. Jinak se ale nemám už čeho obávat. Moc se mi ulevilo, byla jsem ráda, že jsem se toho zbavila. Na další kontrolu a stěr z děložního čípku jsem šla hned za půl roku. Výsledky byly v pořádku. Dnes už můžu zase chodit na kontroly v normálním intervalu.

Prevence onemocnění spočívá kromě pravidelných gynekologických prohlídek také v očkování. Třináctileté dívky mají v České republice od roku 2012 možnost nechat se zdarma očkovat. Vakcínu, kterou aplikuje lékař, si však mohou zakoupit i starší dívky a ženy.

 

Cervarix injekční suspenze, vakcína proti lidskému papilomaviru (HPV typy 16, 18) je vázána na lékařský předpis a s výjimkou úhrady pro 13leté dívky dle novely zákona č. 48/1997 Sb. není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. O vhodnosti očkování se poraďte s lékařem. Očkování provádí lékař formou injekce do svalu. Přečtěte si pečlivě předem Příbalovou informaci dostupnou i na www.gskkompendium.cz. Nejčastější nežádoucí účinky mohou být lokální reakce v místě vpichu, bolest hlavy a svalů. Případné nežádoucí účinky prosím hlaste i na cz.safety@gsk.com.

Vakcinační akce č. j.: MZDR 69343/2016-4/OVZ. Schváleno: leden 2017. CZ/CER/0002/17

 

GlaxoSmithKline, s.r.o., Hvězdova 1734/2c, Praha 4, tel.: 222 001 111, e-mail: cz.info@gsk.com.

 

Pro další informace kontaktujte:

 

Lenka Dudková, Senior Account Executive, AMI Communications, Týn 641/4, 110 00 Praha 1 | tel. 724 012 626

lenka.dudkova@amic.cz | www.amic.cz

 

Mgr. Jakub Hofmann, Communication Manager, GSK, Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4 | tel. 222 001 202 (111)

jakub.j.hofmann@gsk.com | www.gsk.cz

Odkazy:

1. https://www.jostrust.org.uk/

2. TZ a TM rakovina děložního čípku – 2011-2016

3. aplikace – Rtěnkový stěr