V Brně se spojí pro biomedicínský výzkum svatoanenská nemocnice s univerzitou

Výzkumy a studie | 28. 1. 2022

„Chceme, aby naše instituce byla součástí brněnské vědecké komunity, aby pracoviště dostalo nový rozměr. Chtěli jsme vědcům nabídnout novou perspektivu a spojení s univerzitou nám umožní ucházet se o granty na celoevropské úrovni,“ uvedl ředitel svatoanenské nemocnice Vlastimil Vajdák. Dosud byly některé granty pro ICRC nedostupné. Ve spolupráci s univerzitou se tak vědcům otevřou nové perspektivy.

 

Bude pokračovat přeměna pracoviště, které má nyní 23 výzkumných skupin. Začala už loni kvůli tomu, že centrum dostalo od státu méně peněz než dříve. Ředitelka centra Irena Rektorová, která se stane od července přednostkou pracoviště, uvedla, že postupně končí činnost některých nevýkonných skupin, a naopak centrum podpoří ty skupiny, které dosahují špičkových výsledků. „Zaměříme se na to, v čem jsme výborní, tedy preklinický výzkum, neurovědy a kardiologii,“ doplnil Vajdák.

 

Díky vzniku společného pracoviště má být biomedicínský výzkum v Brně posunutý na vyšší úroveň. „Když ICRC vznikalo v roce 2009, stála za ním myšlenka přenést k nám nejmodernější léčebné postupy z Mayo Clinic. Vzniklo však trochu násilně, což vzbudilo kontroverze a určitou nespolupráci. Dospěli jsme po letech k tomu, že jedině při společném postupu můžeme být úspěšní,“ řekl Vajdák.

 

Další spolupráce

Pracoviště bude spolupracovat s lékařskou fakultou a Rektorová chystá i spolupráci s dalšími dvěma fakultami Masarykovy univerzity, přírodovědeckou a farmaceutickou. Rektor Martin Bareš uvedl, že Masarykova univerzita tak pokračuje v cestě na vědeckou mapu světa.

 

Díky možnosti získávat velké granty a projekty už nebude ICRC závislé na dotaci ze státního rozpočtu, ale podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) právě tato spolupráce umožní získat i peníze ze státního rozpočtu. „Myslím, že centrum se posunulo do finální fáze, kdy se podařilo propojit výzkum, výuku studentů na lékařské fakultě a péči o pacienty. Takto je to dokonalé,“ uvedl Válek.