V Británii poprvé uznali znečištěné ovzduší jako příčinu smrti

Londýn 16. prosince (ČTK) – Devítiletá dívka, která zemřela v roce 2013 v Londýně po astmatickém záchvatu, se stala první osobou v Británii, která má jako jednu z příčin úmrtí uvedeno znečištění ovzduší. Londýnský koroner, který má soudní pravomoc, dnes totiž rozhodl, že ke smrti malé Elly znečištěné ovzduší „podstatně přispělo“. Informovala o tom stanice BBC.

Koroner Philip Barlow dospěl k závěru, že znečištění ovzduší před sedmi lety „podstatně“ přispělo ke smrti devítileté Elly Kissiové-Debrahové.

Dívka žila s rodinou na jihovýchodě Londýna, několik desítek metrů od silnice A205, která je součástí jižního okruhu města. Zemřela 15. února 2013 po vážném astmatického záchvatu. Ty se u ní objevovaly tři roky před smrtí a musela kvůli nim třicetkrát do nemocnice.

V roce 2014 soud stanovil, že dívka zemřela na dechovou nedostatečnost způsobenou těžkým astmatem. Odmítl tehdy, že by příčinou úmrtí bylo znečištěné ovzduší.

Loni ale jeho rozhodnutí nadřazená instance zrušila, mimo jiné na základě posudku, který předložil odborník na ovzduší Stephen Holgate. Ten uvedl, že vysledoval „do očí bijící souvislost“ mezi dívčinými záchvaty, které si vyžádaly hospitalizaci, a zaznamenanými hodnotami koncentrace oxidu dusičitého a prachových částic v okolí jejího bydliště. Hodnoty podle Holgatea výrazně přesahovaly emisní limity.

Matka zesnulé dívky Rosamund Adooová-Kissiová-Debrahová po dnešním oznámení verdiktu agentuře AFP řekla, že chtěla pro svou dceru dosáhnout spravedlnosti. „Lidé si nejspíš neuvědomují, jak nebezpečné znečištění ovzduší je. Myslím, že je to zdravotní nouze a mělo by se proti tomu víc dělat,“ uvedla.

Zástupce čtvrti Lewisham, ve které malá Elly žila, přiznal chybu a uvedl, že radnice jednala ve snaze snížit znečištění ovzduší příliš pomalu.

Podle odhadů v Británii ročně zemře v souvislosti se znečištěným ovzduším 28.000 až 30.000 lidí, uvedla agentura AFP.