V areálu berounské nemocnice se staví psychiatrická klinika

Beroun 23. února (ČTK) – V Berouně vznikají základy nové psychiatrické kliniky, která se stane součástí tamní nemocnice. Celkové náklady na vybudování Centra duševní rehabilitace dosáhnou jedné miliardy korun, uvedl pro ČTK majitel zdravotnických zařízení AKESO Holding Sotirios Zavalianis.

„Náš záměr vychází z faktu, že úroveň současné psychiatrické péče pokulhává v důsledku dlouhodobého podfinancování. Česká republika má skvělé odborníky, ale prostory, ve kterých léčba probíhá, jsou často na úrovni 18. století,“ míní Zavalianis. Nové zařízení má být podle něj na špičkové úrovni, jak z hlediska vybavení, tak poskytované péče.

„Vnímáme trend deinstitucionalizace psychiatrické péče v Česku i ve světě, přesto si ale myslíme, že bude nadále potřeba velký počet lůžek pro psychiatrické pacienty, jejichž stav bude vyžadovat hospitalizaci. A ta by měla probíhat v odpovídajícím zařízení,“ dodal Zavalianis. Berounská klinika by podle něj měla být centrem a doplňkem komunitních středisek, která vznikají ve spádové oblasti.

Zavalianis ČTK už dříve řekl, že výstavba potrvá déle, než se původně počítalo, protože skupina na projekt nedostala dotaci. Loni odhadoval, že klinika by mohla být hotová do pěti let.

Budova má mít podle dřívějších informací kapacitu 150 lůžek a počítá se s velkým prostorem pro specializované ambulantní služby, denní stacionář a další doprovodné služby. Součástí by měly být multifunkční kinosál, bazén, restaurace a kavárna pro pacienty či kryté parkoviště zajišťující pacientům diskrétnost.

AKESO Holding provozuje kromě Rehabilitační nemocnice Beroun například Onkologické a radiologické centrum Multiscan Pardubice či Nemocnici Hořovice. Podle Zavalianise je dvojkou v soukromé zdravotní péči v Česku. Zavalianis je stoprocentním vlastníkem holdingu, narodil se v Řecku a do tehdejšího Československa přijel studovat v roce 1984. V únoru získal titul podnikatele roku ve středních Čechách.

Jan Kholl kš