Ústecký kraj vypisuje zakázku na zřízení záchytné stanice

Ústí nad Labem 29. června (ČTK) – Ústecký kraj vypisuje veřejnou zakázku na zřízení protialkoholní záchytné stanice. Na severu Čech chybí od roku 2001 a po jejím obnovení volají zejména zdravotní sestry, lékaři a strážníci. Náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD) dnes novinářům řekl, že kraj počítá s otevřením zařízení na začátku příštího roku.

Kde záchytka bude, není zatím jasné. „Já předpokládám, že by to mohl být Most, ale bude záležet na tom, kdo se přihlásí do řízení,“ uvedl Klika. Po roce radní službu vyhodnotí a případně mohou rozhodnout o zřízení ještě jednoho místa nebo dvou dalších stanic.

Samospráva už uvolnila tři miliony korun na přípravu. Roční náklady na rozpočet se odhadují zhruba na 12 milionů korun. „Je to finančně náročné, ale určitě by takovou službu měl kraj poskytovat,“ řekl náměstek.

Předpokládá se, že ročně by protialkoholní stanice mohla přijmout kolem 1300 klientů. Kapacita bude minimálně pět lůžek, které budou také pro předávkované osoby. „Policie státní nebo městská by měla na záchytku člověka přivézt a druhý den ho zase odvézt, aby se nám v určité lokalitě nehromadili například bezdomovci,“ řekl Klika. Provozní doba stanice by měla být od 18:00 do 06:00, respektive do doby odeznění akutní intoxikace.

S opilci se musí zejména v mrazech vypořádávat téměř denně strážníci a hlavně zdravotníci. Ročně jen na urgentním příjmu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem skončí na 800 opilců. Na emergency je pro tyto lidi zvláštní prostor, tzv. nulté lůžko. Jsou to matrace na zemi, ze kterých není kam spadnout, a které lze poměrně snadno uklidit. Je-li ošetření ambulantní, dotyčný je po ošetření na pokoji, kde spí až 12 hodin. Fyzickému napadení ze strany opilců se zdravotníci brání přivoláním městské policie.

Radka Fialová kš