Ústavní soud odmítl stížnost lékaře, dostal devět let za obchod s léky

Podle verdiktu se Strapina dopustil nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a také neoprávněného podnikání. Krajský soud v Ostravě mu původně uložil jedenáctiletý trest, vrchní soud verdikt zmírnil na devět let. Navíc nesmí sedm let vykonávat lékařskou profesi, součástí rozsudku je také peněžitý trest dva miliony korun.

Strapina nakupoval a prodával Hýžovi se ziskem léky, které lze vydávat pouze na lékařský předpis. Hýža je pak nabízel přes internet. Šlo například o léky tlumící chuť k jídlu nebo antidepresiva a léky potlačující úzkost, jako jsou neurol, lexaurin nebo xanax, a to za několik milionů korun.

Hýža se u soudu přiznal. Bývalý ostravský vězeňský lékař se snažil hájit tím, že léky pouze nakupoval a s jejich nelegálním prodejem neměl nic společného. Za prodejem léků podle něj stál jeho bývalý zaměstnanec, který už nežije. Justice ale jeho obhajobu nepokládala za důvěryhodnou. „Stěžovatelova vina včetně jeho vědomí, že jím dodávané léky budou použity k neoprávněnému prodeji, byla dostatečně prokázána,“ stojí v rozhodnutí ústavních soudců.