Úřady: Belgie už je možná za vrcholem epidemie covid-19

Brusel/Amsterodam 20. dubna (ČTK) – Belgie už možná dosáhla vrcholu epidemie, a lze proto začít uvažovat o rušení opatření přijatých v boji s koronavirem. Na pravidelné tiskové konferenci to dnes řekl zástupce místních zdravotnických úřadů Emmanuel André. V Belgii, která má 11,5 milionu obyvatel, se potvrdilo již téměř 40.000 případů nákazy virem SARS-CoV-2 a s nemocí covid-19 tu zemřelo 5828 lidí. Sousední Nizozemsko, které má o pět milionů obyvatel více než Belgie, má přes 33.000 infikovaných a 3751 mrtvých.

„Díky našemu společnému úsilí jsme snížili intenzitu šíření viru… Čísla ukazují, že jsme už možná za vrcholem epidemie,“ uvedl zástupce zdravotnického týmu belgické vlády André. Mluvčí krizového štábu Benoit Ramacker ale zdůraznil, že by Belgičané neměli polevovat v obezřetnosti. „Naopak je třeba dodatečná motivace, abychom křivku ještě snížili,“ uvedl.

V přepočtu na obyvatele má Belgie nejhorší bilanci obětí covid-19 na světě. V počtu lidí, kteří po nakažení koronavirem zemřeli, je celosvětově na šestém místě po USA, Itálii, Španělsku, Francii a Británii.

Místní úřady ale upozorňují, že do statistiky zahrnují nejen mrtvé z nemocnic, ale i z domovů seniorů a dalších pečovatelských domů. V nich se přitom často jedná o podezření na úmrtí kvůli koronaviru, nikoli o potvrzené případy. Řada zemí světa zároveň počítá jen potvrzená úmrtí v nemocnicích, a belgická čísla tak ve srovnání s nimi vypadají hůře, než jaká ve skutečnosti jsou.

Za posledních 24 hodin v Belgii zemřelo po nákaze dalších 168 lidí, a celková bilance obětí tak vzrostla na 5828. Dnešní vysoké číslo nicméně souvisí i s tím, že do pondělních údajů často spadají i nenahlášená úmrtí z víkendu. Potvrzených případů nákazy je v Belgii již 39.983.

Optimistické jsou belgické úřady především s ohledem na údaje o lidech, kteří byli kvůli nákaze koronavirem nově přijati do nemocnic. Těch bylo za posledních 24 hodin jen 232, tedy nejméně za poslední měsíc. Ubylo také pacientů na jednotkách intenzivní péče.

Podle Andrého je nyní možné začít uvažovat o uvolňování přísných pravidel přijatých v boji s koronavirem. Jakékoli rušení omezení bude podle něj ale postupné. Belgický krizový štáb, který může o uvolňování karanténních opatření rozhodnout, by se měl podle mluvčího Ramackera sejít v pátek. Minulý týden belgická vláda prodloužila dosavadní omezení do 3. května. Dovolila ale otevřít obchodům s potřebami pro kutily a zahrádkáře.

V Nizozemsku se za posledních 24 hodin potvrdilo 750 nových případů nákazy koronavirem, a celkem jich je tak již 33.405. Za 24 hodin zemřelo 67 lidí s nemocí covid-19. Celkem je obětí koronaviru v zemi již 3751.

Nizozemský úřad veřejného zdraví RIVM nicméně sám upozorňuje, že skutečný počet nakažených i mrtvých je zřejmě mnohem vyšší. V zemi se totiž testují především zdravotníci a lidé s vážnými příznaky nemoci covid-19.

jrm mka