Únor je měsíc ledvin 

Zimní období dává zabrat celému organismu. Musíme se vyrovnávat s krátkým dnem a dlouhou nocí. Je zima a nevlídné počasí. Často se objevují respirační choroby, chřipka apod. Podle tradiční čínské medicíny jsou v únoru nejohroženější ledviny.

Ledviny jsou jedny z nejdůležitějších vnitřních orgánů. Slouží k odstranění nečistot z krve, které z těla odcházejí v podobě moči. Ledviny bychom si v zimě měli chránit. Je nepříjemné, někdy až nebezpečné, pokud nastydnou. Problémy s ledvinami se zpočátku projevují častým močením, tlakem a bolestí v kříži a v bederní oblasti. To se pak projeví na špatném spánku, ztrátě vitality apod. Některé příznaky nemusíte hned přisuzovat problémům s ledvinami, ale souvisí s nimi také. Je to například bolest kolenou, otoky nohou a tmavé kruhy pod očima. To všechno jsou příznaky špatného vylučování kyseliny močové a její nadměrné tvorby. Tyto problémy mají samozřejmě velký vliv i na naši psychiku. 

Abychom si ledviny co nejvíce chránili, musíme se držet osvědčených rad a doporučení. V první řadě bychom měli dbát na prevenci, aby k onemocnění vůbec nedošlo. V tomto případě je důležitý dostatečný příjem tekutin a neprochladnout. Pokud onemocníme, je většinou nutné vyhledat lékaře. Podle stádia nemoci rozhodne o další léčbě. Záněty ledvin se často léčí antibiotiky. Je doporučena také dieta, kdy se omezí přísun soli a bílkovin. Pokud je nemoc v pokročilejší fázi a vytvoří se ledvinové kameny, je často nutné podstoupit operační zákrok. Pokud se jedná o chronické onemocnění, je mnohdy jedinou léčbou dialýza a následná transplantace ledviny.  

Ledviny můžeme chránit také skladbou jídelníčku. Nejen v zimním období je ideální, když konzumujeme luštěniny a teplé polévky, nejlépe vývary. Naopak nadměrné solení, používání cukru, pití kávy a alkoholu našim ledvinám škodí. Vhodné jsou i různé druhy zeleniny, které je vhodné před konzumací napřed lehce zahřát v páře. Dále se doporučuje krůtí, skopové a jehněčí maso.