Univerzita postaví v areálu ústecké nemocnice nové sídlo fakulty

Ústí nad Labem 27. prosince (ČTK) – Ústecká Univerzita Jana Evangelisty Purkyně postaví v areálu Masarykovy nemocnice za zhruba 300 milionů korun nové sídlo fakulty zdravotnických studií. Na investici již získala státní dotaci a příští rok se rozhodne o dodavateli stavebních prací. Stavět se bude v letech 2020 až 2021. ČTK to řekl rektor univerzity Martina Balej. V plánu je také stavba parkovací domu pro zhruba 460 vozů. Studentky a studenti oborů všeobecná sestra, fyzioterapie či ergoterapie by mohli do nové budovy vstoupit v roce 2022.

Fakulta v současnosti sídlí v takzvané Zelené škole v centrum města. „V areálu nemocnice bude studium pro studentky komfortnější, budou moci přecházet ze školy přímo na praxe,“ uvedl Balej. Peníze na projekt univerzita získala z vládního programu Re:start.

Projekt nyní odborníci zpracovávají. V polovině příštího roku by chtěla univerzita mít stavební povolení a vyhlásit výběrové řízení na dodavatele.

Univerzita i Ústecký kraj v minulosti několikrát zmínili nutnost zřízení lékařské fakulty v Ústí. Důvodem je nedostatek doktorů. „Jdeme pomalými krůčky formou zakládání klinik, teď už jich je v Masarykově nemocnici 11. Dobrat se až k lékařské fakultě bude otázkou několika let,“ uvedl Balej.

V souvislosti se stavbou fakulty zdůraznil rektor nutnost vystavit v areálu nemocnice parkovací dům. Míst je u nemocnice značný nedostatek. Krajská zdravotní (KZ), která spravuje nemocnici, s tím počítá. „V současné době je již zpracována studie a probíhají přípravy na veřejnou zakázku,“ řekl ČTK ředitel KZ Petr Fiala. „Je předpoklad předložení návrhu veřejné zakázky ke schválení představenstvu Krajské zdravotní v prvním čtvrtletí roku 2019,“ dodal.

Parkovací dům pro zhruba 460 osobních automobilů bude umístěn v místě stávajícího veřejného parkoviště za budovou L, kde je lékárna. Předpokládané náklady jsou 250 milionů korun.

fir ver