Tři přírodní koupaliště v Praze mají zcela čistou vodu

Praha 20. srpna (ČTK) – V Praze jsou tři přírodní koupaliště, v nichž je voda zcela čistá. Podle aktuálních výsledků měření pražských hygieniků jde o betonovou nádrž Divoká Šárka a biotopy Lhotka a Radotín. Sinice jsou v Šeberáku a v Hostivařské přehradě. Vyplývá to z informací na webu Hygienické stanice hlavního města.

Kvalita vody je opět výborná v koupališti s přírodním čištěním vody Radotín. Ukazují to výsledky měření hygieniků z 13. srpna. Na začátku srpna zde byla voda nevhodná ke koupání pro citlivé lidi. Podle provozního Tomáše Procházky byl v biotopu, jehož zřizovatelem je městská část Praha 16, naměřený mírně zvýšený výskyt bakterie e.coli, která může způsobovat průjmová onemocnění. Podle dřívějšího vyjádření provozního areálu šlo o pozůstatek dřívější čističky, která byla na místě.

Bez obav se Pražané podle hygieniků mohou osvěžit v biotopu Lhotka a v nádrži Divoká Šárka. Na těchto místech je voda ohodnocena nejvyšším stupněm jakosti zatím celou letošní sezonu.

V polovině srpna se kvalita vody zlepšila také v rybníce Motol. Vodní nádrž napájená Motolským potokem se na konci července potýkala se sinicemi, nyní je voda v ní zakalená. Neprůhledná voda je téměř po celou letošní sezonu i v přírodním koupališti Džbán v Praze 6. Voda v nádrži vybudované na Litovickém potoce je podle výsledků měření hygieniků i přesto vhodná ke koupání.

V Hostivařské přehradě jsou letos od května sinice. V přehradě se objevují dlouhodobě. Největší vodní plocha v hlavním městě s rozlohou přes 40 hektarů byla v letech 2010 a 2011 vypuštěna a odbahněna. Na zlepšení kvality vody se v minulosti podílely i vysílače, které vysílají ultrazvuk, jenž rozechvívá buněčné stěny sinic a rozbíjí je. Letos je pražský magistrát do vodní nádrže neinstaloval.

„V loňské sezoně monitoring vývoje kvality ukázal, že na Hostivařské přehradě tyto zařízení nefungují do takové míry, tak jak se očekávalo a jak by bylo zapotřebí. Z tohoto důvodu jsme v letošní sezoně k umístění ultrazvukových zařízení už nepřistoupili,“ řekla ČTK specialistka vodních toků Martina Buchtíková z Odboru ochrany prostředí hlavního města. Podle koordinátorky provozu na Hostivařské přehradě Petry Laňkové je však i přesto letos kvalita vody lepší než jindy.

Sinice jsou podle hygieniků také v rybníce Šeberák v Kunraticích. V koupalištích s výskytem sinic by se neměli koupat lidé s citlivou pokožkou. Těm hrozí vyrážka, zarudlé oči, rýma a případně i dýchací obtíže.

Pracovníci pražské hygieny sledují sedm přírodních koupališť v hlavním městě. První měření letos hygienici provedli 18. května.

mlg jw