Tři čtvrtiny zaměstnanců by si místo vánočního večírku vybraly benefity pro zdraví a pohodu

Praha, 17. prosince 2018 (Talentica.cz)

I přesto, že jsou vánoční večírky mezi firmami i zaměstnanci oblíbené, 74 % pracovníků by se jich klidně vzdalo ve prospěch takzvaných wellbeing benefitů, které jsou zaměřené na jejich zdraví a psychickou pohodu. Upřednostňují je především zaměstnanci ve školství, marketingu a IT.

S blížícími se Vánocemi přichází i sezóna firemních vánočních večírků. Ty mnoho firem v současnosti stále více vnímá jako výbornou příležitost k utužení kolektivu. Například v roce 2016 dle průzkumu agentury Promoteri.eu plánovalo uspořádat firemní vánoční párty celých 75 % firem. Utratit za ni pak firmy chtěly kolem 400 až 1000 korun na zaměstnance. Nejnovější průzkum konzultační agentury Shine Workplace Wellbeing však nyní ukazuje, že bezmála tři čtvrtiny zaměstnanců by před firemním večírkem upřednostnily, kdyby jejich zaměstnavatelé raději investovali do zaměstnaneckých benefitů zaměřených na zdraví a celkovou pohodu.

Programy zaměstnaneckých benefitů cílených na udržení fyzické i psychické kondice pracovníků, jsou trendem, který stále sílí. Souvisí to s čím dál silnějším zaměřením lidí na zdravý životní styl, na nalezení harmonie mezi prací a osobním životem. Firmy již na to postupně reagují a nabízejí svým zaměstnancům benefity jako příspěvky na sport či přímo permanentky do vybraných fitcenter či poukázky na masáže nebo pro ně pořádají přednášky o zvládání stresu,“ říká personalistka Gabriela Kodenková ze společnosti Talentica.cz, zaměřující se na nábor technicky zaměřených pracovníků.

Podle zmíněného průzkumu je preference takzvaných wellbeing benefitů obzvláště patrná mezi ženami: preferovalo je 80 % z nich, oproti 67 % mužů. Upřednostňování wellbeing programu bylo též patrné napříč všemi věkovými skupinami. Pro vánoční večírek se sice nejčastěji vyslovovali mladí lidé od 18 do 24 let, i mezi nimi však ze 70 % převládla preference benefitů pro zdraví a pohodu v práci.

Z hlediska odvětví upřednostňovaly wellbeing benefity zejména lidé pracující ve školství a vzdělávání (82 %), marketingu (70 %) a IT (60 %). Naproti tomu 57 % pracovníků ve stavebním průmyslu zvolilo vánoční večírek. „Prokazuje se tak, že benefity zaměřené na fyzické i psychické zdraví a pohodu jsou důležité především pro zaměstnance častěji vystavené stresu nebo pracovníky v sedavých zaměstnáních,“ komentuje výsledky průzkumu personalistka Gabriela Kodenková a dodává, že vánoční večírky sice mají svůj přínos, zaměstnavatelé by ale rozhodně neměli spoléhat na to, že jejich zaměstnancům k udržení motivace a pracovní morálky postačí se jednou do roka odreagovat na firemní párty. Firmy by místo toho měly zvážit, jakým způsobem pečovat o své zdraví a pohodu svých pracovníků průběžně a dlouhodobě.


O společnosti Talentica.cz

Společnost Talentica.cz je specializovaná technicky zaměřená personální agentura působící na trhu od roku 2009. Jejím cílem je stát se jedničkou na trhu v rámci náboru technicky zaměřených odborníků.