Trápí vás únava a úzkost?

Autor: zeleznezdravi.cz | Aktuálně | 27. 10. 2022

Každého z nás občas trápí únava a nejraději by odjel někam na samotu a unikl před stresem, který je všude kolem nás. Je ale rozdíl, zda je člověk unavený po náročné práci nebo prohýřené noci, nebo ji pociťuje v dlouhodobě. Taková únava může souviset s nedostatkem železa. Jak s ní zatočit?

Nedostatek železa, který v některých případech vyústí až v chudokrevnost, je zdravotní problém, během kterého není organismus schopen transportovat dostatek kyslíku do tkání. V důsledku toho můžeme sledovat několik příznaků, mezi které patří např. bolesti hlavy, vypadávání vlasů, ale i úzkost nebo únava.

Únava a nedostatek železa

Pokud organismus trpí na nedostatek železa, není schopný dostatečně okysličovat jednotlivé tkáně, a začne tak docházet ke zdravotním potížím. Tělo se snaží deficit nahradit jinými živinami, což ho stojí velké úsilí, a snadno se vyčerpává. Tělo se přepne do tzv. „režimu přežití“, kdy se začne zaměřovat především na životně důležité orgány a funkce, které je potřeba okysličit, a vy tak začnete pociťovat únavu.

Když se člověk po probdělé noci ráno vzbudí a cítí se unavený, není se čemu divit. V takovém případě stačí pár hodin spánku navíc, klidnější denní režim, a je zase fit. Únava při chudokrevnosti z nedostatku železa takto snadno zažehnat nejde. Člověk je unavený v podstatě neustále, bez ohledu na délku a kvalitu spánku. Během dne je malátný, má problémy se soustředěním, a vyčerpají ho i nenáročné aktivity, jako je třeba krátká procházka.

Jak může úzkost souviset s nedostatkem železa

Úzkost je psychický stav, který čas od času potká většinu z nás. Ať už cítíme strach z neznámého, nebo se nezvládáme poprat s příliš stresovou situací, když jsme si vědomi toho, proč takový stav máme, dá se s ním (většinou) docela dobře pracovat. Někdy ale může přijít úzkost zcela nečekaně, bez zřejmé příčiny. Takové stavy mohou naznačovat, že se v našem těle děje něco nežádoucího. Třeba právě nedostatek železa.

Jak se pozná anémie?

„Únava, nevýkonnost, bolesti hlavy, dušnost, bušení srdce, vypadávání vlasů… i tak se může projevovat anémie z nedostatku železa,” říká MUDr. Jitka Koppová. Anémie způsobená nedostatkem železa s sebou nese i další potíže, které můžeme na svém těle sledovat. Mezi ty patří mimo jiné nepravidelné bušení srdce a problém s dechem. Toto spojení je fyzicky nepříjemné, zároveň simuluje pocity připomínající akutní úzkost. Vliv na stavy úzkosti má ale i samostatný nedostatek železa. Ačkoliv se jedná na první pohled o psychické onemocnění, v určité míře ho ovlivňuje množství živin v našem těle. Stav psychické nepohody může navodit nedostatek hořčíku, zinku či vitaminu B12, ale právě i železa.

Jak rychle doplnit železo?

Pokud máte pocit, že se vás nedostatek železa týká, asi vás napadá otázka, jak železo rychle doplnit? Ideální je zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na železo. Lidské tělo je ale schopné absorbovat pouze asi 15 % železa z jídla, samotná změna stravování proto nemusí vždy stačit. Na trhu existují suplementy pro doplnění železa do těla, mezi které patří i doplňky stravy. Ty jsou snadno dostupné, negarantují ovšem účinnost. Navíc je potřeba myslet na to, že přebytek železa v těle může také negativně ovlivnit naše zdraví.

Nejlepší  je navštívit lékaře, nechat si stanovit krevní obraz, a případně si nechat doporučit vhodnou léčbu.