Tradiční ledové koupele se v Rusku zúčastnily dva miliony lidí

Moskva 19. ledna (ČTK) – Tradičního ledového koupání se dnes v Rusku na pravoslavný svátek Zjevení Páně zúčastnily více než dva miliony lidí. S odkazem na ruské ministerstvo vnitra o tom informovala agentura DPA. Otužilci věří, že ponoření do ledové vody jim zlepší zdraví a očistí duši. Ruská pravoslavná církev si dnes připomíná pokřtění Ježíše Krista v řece Jordánu.

V pohotovosti bylo po celé zemi více než 40.000 příslušníků bezpečnostních sil. Rituální ponořování do ledové vody se konalo na zhruba 9000 místech – převážně u jezer a řek. Incidenty úřady letos nehlásí.

Svátek Zjevení Páně neboli svátek Tří králů či někdy také Epifanie se v Rusku slaví podle pravoslavného kalendáře s třináctidenním zpožděním za příchodem Tří králů jinde v Evropě. Věřící se tento den chtějí očistit od svých hříchů. Někteří proto s křikem skáčou do ledové vody, třikrát se do ní ponoří, pokřižují se a pomodlí za sebe a za své blízké.

V Moskvě, kde bylo dnes zataženo a teplota na nule, byly připraveny pomoci stovky policistů a záchranářů. Při těchto zimních radovánkách docházelo dříve i k úmrtím, varovaly úřady. Odrazují od nich starší lidi s nemocemi oběhového ústrojí a malé děti.

vjn ank

Zdroj foto: inyourpocket.com