Titul Sestra roku za celoživotní práci ve zdravotnictví míří do FNO

Ostrava, 29.3.2019 (FNO)

Držitelkou prestižního profesního ocenění Sestra roku za celoživotní dílo ve zdravotnictví je Mgr. Ludmila Klemsová, Ph.D., vrchní sestra z Kardiovaskulárního oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě. Do soutěže, nad kterou má mimo jiné záštitu Ministerstvo zdravotnictví i Česká asociace sester, ji nominoval její pracovní tým. „Příjemně mě překvapilo, že mě navrhly kolegyně, které vnímají, že se spolu se mnou někam posunuly. Mým cílem je sestry táhnout výš a výš. Proto dělám kongresy, odborné akce. Moc za to ocenění děkuji, je to pro mě čest, s velkou pokorou to přijímám“, popsala své pocity po převzetí ocenění v pražském kině Lucerna oceněná sestra. Primář Kardiovaskulárního oddělení MUDr. Marian Branny, Ph.D. oceňuje na své kolegyni mnoho pozitivních vlastností. „Je racionální, energická, kreativní, spolehlivá, má autoritu a velké zkušenosti v řízení sesterského kolektivu. Když je třeba, umí "bojovat" za své podřízené.“ Náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Ph.Dr. Andrea Polanská u své kolegyně vyzdvihuje hlavně nadstandardní přístup k profesi. „Přesto, že se každodenně setkává s velmi stresujícími a psychicky náročnými situacemi vyzařuje z ní vždy jistota, spolehlivost a optimismus. Jsem velmi ráda, že získala ocenění, které ji právem náleží,“ dodala Andrea Polanská.

Mgr. Ludmila Klemsová, Ph.D., stála u vzniku pracovní skupiny sester a spřízněných profesí v České kardiologické společnosti, kde byla předsedkyní a nyní má funkci místopředsedkyně. Publikovala řadu prací v prestižních vědeckých časopisech a věnuje velkou pozornost vzdělávání českých a slovenských sester, pro které každoročně chystá Kongres kardiologických sester.

Do Fakultní nemocnice v Ostravě nastoupila hned po maturitě v roce 1984. I když jí to táhlo na chirurgii, dostala umístěnku na internu a za pár dnů přešla na právě otevřenou jednotku intenzivní péče se specializací na koronární péči. Postupem času si udělala atestaci na Masarykově univerzitě v Brně, bakalářský titul přidala z Ostravské univerzity a magisterské studium dokončila na Palackého univerzitě v Olomouci. V té době stále pracovala na lůžkovém oddělení ve směnném provozu i na aritmologickém sále .

Ludmila Klemsová se spolupodílela na vzniku Kardiovaskulárního oddělení. Po třech letech fungování nového oddělení ale začala mít pocit, že profese sestry začíná mezi zdravotníky upadat a rozhodla se, že začne pracovat na dizertační práci a pokusí se o získání doktorátu. Z jejího pohledu svým rozhodnutím motivovala k podobnému kroku i mnoho kolegů nejen ze svého oddělení.

Nedostatek personálu trápí i toto vysoce odborné oddělení. S každou zájemkyní o místo se Ludmila Klemsová před podpisem smlouvy osobně setkává. „Razím názor, že sestra musí mít spokojený osobní život a teprve potom je schopná se dobře starat o pacienty. Těm, které se vracejí po mateřské, nabízím i zkrácené úvazky, aby skloubily péči o domácnost se směnným provozem v nemocnici,“ přibližuje své manažerské postupy. Sama se snaží být v práci pozitivně naladěná, jíst zdravě a kus svého volna věnuje procházkám se psem.