Testy v Dětské nemocnici Brno odhalily zatím tři děti s covid-19

Brno 17. dubna (ČTK) – Dětská nemocnice spadající pod Fakultní nemocnici Brno odhalila při testech zatím tři děti s nemocí covid-19. Žádné z nich nemuselo být hospitalizované, řekl dnes novinářům náměstek pro Dětskou nemocnici Jan Blatný. Dětská nemocnice denně testuje desítky dětí. V celé fakultní nemocnici bylo hospitalizováno s koronavirem 35 dospělých, podle ředitele Jaroslava Štěrby je jich nyní asi 15. Nemocnice jedná o tom, aby do měsíce dostala pro tyto pacienty lék remdesivir.

Blatný uvedl, že denně podstupují testy na covid-19 desítky dětí. „Zatím máme pouze tři výsledky pozitivní. Žádné dítě nevyžadovalo hospitalizaci a všechny mohly být propuštěny. Neleží u nás žádné dítě se závažným průběhem,“ řekl Blatný.

Desítky dospělých pacientů s covid-19 už hospitalizovala Fakultní nemocnice Brno se sídlem v Bohunicích. Podle vedení nemocnice to bylo 35 lidí, Štěrba uvedl, že nyní jich v nemocnici zůstává 15. Nemocnice má v sídle v Bohunicích odběrový stan, který denně odebere až 200 vzorků. Vyhodnocují je pak nemocniční laboratoře, které jsou i v Dětské nemocnici. Odběrové stany má i břeclavská a znojemská nemocnice. Stěry fungují tak, že tam lidé přijedou vlastním autem a zdravotníci jim odeberou vzorek pouze při staženém okně, potom mohou zase odjet. Kromě toho vyjíždějí z Brna, Znojma a Kyjova týmy k odběrům přímo domů k pacientům s podezřením na koronavirus.

O pacienty z Moravy s koronavirem v těžkém stavu se stará Fakultní nemocnice u svaté Anny v centru Brna. Fakultní nemocnice v Bohunicích se stará o zbylé pacienty. Štěrba uvedl, že nemocnice jedná o tom, že by mohla mít do tří čtyř týdnů lék remdesivir pro léčbu těchto pacientů. Kdyby bylo třeba, nemocnice je ochotná s remdesivirem pomoct svatoanenské nemocnici, uvedl Štěrba.

V Jihomoravském kraji je k dnešnímu ránu přes 370 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. V ČR je přes 6340 potvrzených případů.

hor sd kš