SZÚ: Není pravděpodobné, že by se koronavirus dostával do vody

Praha 28. února (ČTK) – Není pravděpodobné, že by se nový typ koronaviru dostával do pitné vody. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) tak nemusí vodárenské společnosti přijímat žádná opatření. Národní referenční centrum pro pitnou vodu to uvedlo na webu. V Česku se dosud nemoc COVID-19 nevyskytla.

„Ukazuje se, že infekční nemocný může vylučovat virus dříve, než se u něho objeví příznaky nemoci. I když je pravděpodobné, že se virové částice mohou objevit i v moči a ve stolici, zatím nevíme, jak masově a zda to může být významná cesta vylučování,“ uvádí dokument.

V České republice je polovina zdrojů surové vody podzemních a většina povrchových jsou vodárenské nádrže na horních tocích řek. „I kdyby se však do surové povrchové vody tento virus dostal, bude spolehlivě odstraněn a inaktivován stávající úpravou povrchové vody, která vždy obsahuje minimálně stupně koagulace, filtrace a dezinfekce,“ píše se ve stanovisku.

Podle zkušeností s viry ptačí chřipky a SARS jsou respirační viry velmi citlivé k dezinfekci chlorem i UV zářením. Vodárenské společnosti tedy podle SZÚ nemusí své postupy měnit ani zavádět dezinfekci, kde se u podzemních zdrojů nepoužívá. Není ani nutné častěji provádět rozbory vody.

„V době epidemie jim lze jen doporučit, aby případné exkurze na úpravny vody a do vodojemů nevodily do míst, kde se vyskytuje otevřená hladina upravené vody,“ uvádí dále dokument.

van snm