Syndrom neklidných nohou

Autor: redakce | Aktuálně | 26. 5. 2022

Unavení po celém dni ulehnete do postele a těšíte se na zasloužený klid a osvěžující spánek. Místo toho vás během usínání trápí nutkavý pocit hýbat nohama, zatínat svaly, nebo dokonce chodit. Syndrom neklidných nohou má nejasné příčiny, jednou z nich je ale nedostatek železa. Jak neklidné nohy zastavit?

Syndrom neklidných nohou je poměrně časté neurologické onemocnění, které jen v Česku postihuje podle předpokladů více než milion lidí. Ještě nedávno byla tato choroba poněkud opomíjena, v poslední době se o ní ale mluví čím dál častěji. Postižené jedince trápí nepříjemné pocity v končetinách, obvykle nohách, ojediněle se ale jedná i o paže. Největší potíže pociťují v klidu, nejčastěji při usínání, které jim právě tento syndrom narušuje.

Tato nemoc se může projevit v jakémkoliv věku a obvykle se s přibývajícími roky příznaky zhoršují. Až dvakrát více postihuje ženy, což může souviset právě s nedostatkem železa v mozku.

Neklidné nohy a nedostatek železa

Syndrom neklidných nohou se rozděluje na dvě fáze. Ačkoliv u první fáze není zcela jasné, co ji způsobuje, předpokládá se, že příčinou je právě nedostatek železa, a v návaznosti na to i dopaminu v mozku. V našem mozku je několik nervových drah, které jsou závislé na dopaminu. Ten tlumí reakce na podněty. V případě, že je ho nedostatek, probíhá v mozku více signálů než obvykle, což může způsobit právě neklidné nohy, ale i paže. A jakou má v tomto procesu funkci železo? Jeho role je již na začátku procesu, tedy při vzniku dopaminu, jelikož pomáhá přeměnit aminokyselinu tyrosin právě na dopamin.

Jak se syndrom neklidných nohou projevuje?

Projevy neklidných nohou mohou být různé, všechny spojuje nepříjemný pocit v končetinách, který vás nutí s nimi pohybovat. Nejčastějšími příznaky jsou:

  • bolest lýtek,
  • škubání končetin ve spánku,
  • mravenčení nebo lechtání v končetinách,
  • pocit tíhy v nohách,
  • otoky,
  • praskání žilek a tvorba křečových žil,
  • střídání pocitu tepla a chladu v končetinách.

Léčba neklidných nohou

Toto onemocnění je specifické svými projevy, které se často špatně popisují, což pacienty odrazuje od návštěvy lékaře. Zdánlivě totiž nejde o nic vážného, stejně jako u jiných onemocnění je ale třeba řešit jeho příčinu, kterou může být v tomto případě nedostatek železa. Nejlepší  je navštívit lékaře, nechat si stanovit krevní obraz, a případně si nechat doporučit vhodnou léčbu.