Světový den antikoncepce se netýká pouze žen. Vědci aktuálně vyvíjí nové druhy pro muže.

Praha, 27. září 2018 (GynCentrum)

S koncem září se každoročně pojí Světový nebo někdy též Mezinárodní den antikoncepce. A ani letošní rok není výjimkou. Po celém světě se tak v rámci tohoto svátku koná celá řada akcí za účelem zvýšení povědomí o sexualitě, o způsobech ochrany před neplánovaným těhotenstvím a především o prevenci před sexuálními chorobami. Na druhou stranu je součástí osvěty též zdůrazňování možnosti negativního dopadu, jenž mohou některé formy antikoncepce způsobit. Kolik druhů antikoncepce znáte a víte, jak moc se na ni můžete spolehnout? Slyšeli jste už o mužské formě antikoncepce tzv. vazektomii?

Statistiky hovoří jasně – více než 41 % ze všech těhotenství na světě jsou neplánovaná a téměř polovina z nich skončí potratem. V Evropě je toto číslo ještě o něco vyšší – 64 %. Evropský trend souvisí s moderním způsobem života, který odkládá založení rodiny na pozdější dobu. Prodělaným potratem nebo nepřetržitým užíváním antikoncepce od dospívajícího věku ale může snadno dojít k narušení ženské plodnosti. To potvrzuje i primář IVF centra kliniky ISCARE Jaroslav Hulvert: „Upozorňuji pravidelně na nevhodnost dlouhodobého oddalování těhotenství. Také kvůli rozšířenému trendu zakládat rodinu až mezi třiceti a čtyřiceti lety dnes bojuje s neplodností až 20 procent českých párů.“

Kampaň se proto zaměřuje zejména na mladé, kteří se sexuálním životem teprve začínají. „Ideální je v mládí včas s antikoncepcí začít, jako prevence před potratem, ale zároveň je důležité i ve vhodnou chvíli přestat, aby nedošlo k narušení plodnosti,“ vysvětluje Petr Pícha, primář pražského GynCentra. Akce konané v rámci světového dne antikoncepce se snaží rozšířit povědomí o možnostech antikoncepčních metod – základně je dělíme do tří skupin:

Bariérové metody – jak už název napovídá, jedná se o jistou formu bariéry, která má zabránit spermiím v průchodu k vajíčku. Typickým zástupcem této skupiny je klasický kondom anebo například pesar. Ze zdravotního hlediska se jedná o nejmenší zásah do těla organismu, na druhou stranu může jejich použití ovlivnit kvalitu sexu a snížit výsledný milostný prožitek.

Hormonální řešení – při užívání hormonů se mění fungování reprodukčních orgánů a nedochází proto k ovulaci. Není tedy k dispozici vajíčko, které by mohlo být oplozeno. Kromě klasických pilulek sem patří také nové generace nitroděložních tělísek, jejichž součástí je hormonální látka (mohou být i nehormonální na bázi mědi či stříbra), a vaginálních kroužků. Méně používané jsou náplasti aplikované na kůži a podkožní implantáty, ty jsou u nás ovšem nedostupné.

Jiné možnosti – Poslední skupinou je soubor dalších, méně používaných metod. Jedná se o vaginální čípky a krémy, které mají za úkol spermie zničit. Dále výpočet plodných dnů a přerušovaná soulož, u těchto metod je na pováženou jejich účinnost. 100 % spolehlivou antikoncepcí je sterilizace, ta je ale vhodná pouze pro ženy, které děti neplánují.

 

Antikoncepce pro muže

Revoluční novinkou by mohlo být aktuální vyvíjení mužské antikoncepce. Jedná se o tzv. vazektomii neboli přerušení chámovodů. Aktuálně je u nás možné podstoupit pouze nevratnou vazektomii. Je tedy vhodná pro muže, kteří již neplánují rodinu a chtějí si bezstarostně užívat sexuálních radovánek. Původně se zákrok prováděl pomocí skalpelu, nyní mohou muži podstoupit tzv. bezskalpelovou vazektomii. „Bezskalpelová technika umožňuje provedení zákroku v lokální anestezii velmi malou rankou, která po zhojení není znatelná. Aplikaci anestetika probíhá bezjehlovou metodou, která je oproti klasickému "opichu" šetrnější,“ prozradil MUDr. Lukáš Bittner, jenž vazektomii bez skalpelu provádí na dvou klinikách v Česku. Vazektomie nemá vliv na kvalitu erekce, dosahování, ani prožívání orgasmu. Objem ejakulátu se sníží o 3 maximálně o 5%. Jeho barva a konzistence zůstanou stejné. Více informací o této formě antikoncepce je možné nalézt na: www.vazektomiebezskalpelu.cz

Vědci v současnosti pracují i na vývoji vratné vazektomie – tedy pouze dočasné, při níž se zablokuje průchod spermií prostředkem, jenž je voperován právě do chámovodů. Tento prostředek, jedná se o speciální gel, se po čase vymyje. Účinnost se nyní testuje.  

 

O GynCentru

GynCentrum zahájilo svou činnost v roce 1992. Jedná se o soukromé zdravotnické zařízení. Klinika je zařízená výbornou diagnostickou operační technikou, která umožňuje včasnou prevenci i účinnou léčbu. Kromě plastických operací zde ženy řeší veškerou gynekologickou prevenci. GynCentrum poskytuje také poradenství ohledně neplodnosti, následnou léčbu včetně IVF, dále poradenství ohledně obezitologie a léčby křečových žil. Pacientky jsou hospitalizované v netradičním prostředí hloubětínského zámečku. Jedná se o jediné lůžkové pracoviště v Praze 9 a 14. Více informací naleznete na www.gyncentrum.cz.

______________________________________________________________________________________