Svatoanenská nemocnice v Brně získala 36 milionů korun na výzkum

Brno 11. května (ČTK) – Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) získala na čtyřleté období 36 milionů korun na šest výzkumných projektů. Nemocnice je obdržela od Agentury pro zdravotnický výzkum. Projekty se zaměřují například na nádorová onemocnění, epilepsii nebo zubní kaz. ČTK o tom informovala v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Petra Veselá.

U čtyř projektů je nemocnice hlavní řešitel projektu, u dvou spoluřešitelem.

V první projektu budou odborníci zkoumat léčbu nádorových onemocnění prostaty, další projekt se zabývá počítačovým modelováním rizika prasknutí mozkových výdutí. Třetí studie se zaměří na příčiny vzniku zubního kazu s cílem najít nové možnosti jeho včasné diagnostiky a prevence. Jiný projekt má za úkol popsat nový způsob zjištění komplikací při chirurgických výkonech na břišní aortě. „Včasná detekce je naprosto zásadní pro zahájení léčby v době, kdy je stav ještě ovlivnitelný,“ doplnila Veselá.

Další projekt, na kterém se pracovníci nemocnice pouze podílejí, se zaměřuje na problematiku nádorů, konkrétně na to, jak včas odhalit závažné následky léčby po úspěšné terapii pacientů s neuroblastomem, což je nejčastější mimolebeční nádor v dětském věku. Poslední projekt s podílem nemocnice se zabývá léčbou epilepsie. „Ve výzkumech se zabýváme tím, proč nemoci vznikají, a když už se objeví, jak je léčit nebo oddálit těžké následky,“ uvedla mluvčí.

Podle ní potom výsledky výzkumu slouží k léčbě či například k dalšímu zkoumání. „Na naše výsledky může například navázat firma, která vyvíjí léky na určité nemoci a podobně,“ dodala Veselá.

Ředitel nemocnice Martin Pavlík považuje získání šesti grantů za úspěch. „Dokládá to kvalitu výzkumné činnosti v naší nemocnici. Nejen klinická péče, ale také výzkum je cestou, jak zajistit pacientům včasnou diagnostiku a léčbu,“ řekl Pavlík.

Nemocnice získala peníze ve veřejné soutěži Agentury pro zdravotnický výzkum. Agentura je organizační složkou v přímé působnosti ministerstva zdravotnictví. Jejím účelem je podpora výzkumu ve zdravotnictví. Celkem bylo úspěšných 89 přihlášek z celé České republiky. Kromě toho má nemocnice další výzkumné projekty, na které čerpá peníze například z grantů Evropské unie.

hor hj