Svatoanenská nemocnice otevřela odběrové místo pro dárce krve

Brno 14. října (ČTK) – Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně dnes otevřela nové odběrové místo pro dárce krve, mezi první dárce patřil i ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Dosud dobrovolníci krev v této nemocnici darovat nemohli. Nemocnice musela krev také nakupovat.

Dárcovství podpořili i hokejisté Komety Brno Tomáš Plekanec, Jakub Lev a Tomáš Malec, kteří ale v sezoně darovat krev nemohou.

Odběrové centrum je v prvním podzemním podlaží (-1) budovy B1. „Centrum bude fungovat jednou týdně, a to každé pondělí od 6:30 do 10:30. Dárci se mohou telefonicky objednat na čísle 543 182 190. V průběhu října spustíme i elektronické objednávání,“ uvedla Lipovská. Do budoucna chce nemocnice odebírat krev dna dny v týdnu a postupně počet dnů ještě zvýšit.

Jedním z prvních dárců byl i ředitel Vajdák. „Rád bych poděkoval všem, kteří nás podpoří, ať už krev sami darují, nebo o tom řeknou dalším zájemcům,“ poznamenal. Dárcovství podpořila i hokejová Kometa Brno, slavnostního otevření se zúčastnili hráči Plekanec, Lev a Malec. „V zahraničí, kde jsem hrál, je běžné, že hráči podobné akce podporují. Je to věc, která si zaslouží pozornost. Dárcovství krve je velmi důležité. My sice v sezoně krev darovat nemůžeme, ale rádi na to upozorníme,“ uvedl Plekanec.

V minulosti svatoanenská nemocnice transfuzní oddělení měla, nyní ale dobrovolníci krev darovat nemohli. Nemocnice odebírala pouze takzvané autotransfuze od pacientů, kteří se chystali na operaci a krev darovali sami sobě. Dobrovolníci tak museli jezdit do Fakultní nemocnice Brno, která má transfuzní stanici v Bohunicích, vzdálených od centra několik kilometrů.