Svatoanenská nemocnice Brno má téměř 100 lidí v registru dárců kostní dřeně

Transfuzní oddělení funguje jako náběrové centrum. „V praxi to znamená, že zájemci o zápis do registru tak mohou u svaté Anny učinit odběrem krve a vyplněním přihlašovacího formuláře,“ uvedl Erlebach.

 

Podle primářky transfuzního oddělení Jarmily Celerové je ideální spojit registraci s darováním krve. „Vzorek můžeme získat i při odběru a nemusíme tak dárci dělat další vpich,“ uvedla Celerová. Zájemce o zápis do registru čeká pohovor s pracovníkem transfuzního oddělení. Člověku pomůže vyplnit registrační formulář, vysvětlí, jak registr funguje, a zodpoví případné dotazy. „Celý proces nezabere víc než deset minut,“ poznamenala primářka.

 

Vzorek krve zaměstnanci transfuzního oddělení odešlou k vyšetření transplantačních znaků do centrální laboratoře Českého národního registru dárců dřeně a zápis je hotový. „Jen asi jedno procento zapsaných v průběhu života obdrží zprávu, že jsou vhodnými dárci pro konkrétního pacienta. Pokud chce zájemce stále pomoci, může krvetvorné buňky darovat buď klasicky v narkóze z kosti pánevní nebo pomocí separátoru. Ten buňky vyfiltruje z krve, a proces tak připomíná spíše darování plazmy,“ uvedl Erlebach.

 

Do registru se lze zapsat každý všední den od 6:15 do 13:00. Hlásit se mohou zájemci do 35 let, další podmínky jsou podobné jako pro dárce krve, tedy dobrý zdravotní stav, bez závažných onemocnění v minulosti nebo váha vyšší než 50 kilogramů.

 

Nemocnice v minulosti krev nakupovala. Kvůli úsporám ale zřídila předloni na podzim odběrové centrum a nedávno díky rekonstrukci prostor vzniklo celé transfuzní oddělení. Nyní má v registru dárců krve tisíce lidí, někteří chodí opakovaně. Za rok měla nemocnice 5000 odběrů krve.