Studie: Ženy kvůli chudobě při menstruaci používají tampony déle, riskují zdraví

Autor: Redakce | Aktuálně | 30. 5. 2023

Přibližně čtyři z deseti žen, které si v uplynulém roce nemohly dovolit menstruační pomůcky, používaly vložky nebo tampony déle, než by měly. Vyplývá to z nového výzkumu, který provedla nevládní organizace ActionAid.

Ponechávání tamponů déle, než je doporučená doba, zvyšuje riziko, že se u žen vyvine vzácné onemocnění zvané syndrom toxického šoku. Přestože ročně na celém světě vede jen k velmi málo úmrtím, může způsobit vážné, chronické a nevratné zdravotní problémy včetně amputace končetin.

Výzkumníci, kteří se dotazovali 2060 žen, rovněž zjistili, že přibližně osm procent z těch, které měly problémy s dostupností menstruačních pomůcek, používalo vložky na jedno použití opakovaně.

Počet lidí, kteří mají problémy dovolit si menstruační pomůcky pro sebe nebo pro někoho jiného, se ve Spojeném království za poslední rok téměř zdvojnásobil – během této doby vzrostl z 12 procent na 21 procent.

Tyto ženy jsou také nuceny volit mezi jídlem a produkty používanými při periodě. Šest z deseti žen, které si je v uplynulém roce nemohly dovolit, muselo dát přednost potravinám a téměř polovina místo menstruačních pomůcek zaplatila plyn nebo elektřinu.

„Přístup k menstruačním pomůckám, bezpečným a hygienickým prostorám, kde je lze používat, a právo na zvládání menstruace bez studu a stigmatizace jsou zásadní pro každého, kdo menstruuje. Miliony žen a dívek na celém světě však takovou realitu nemají,“ uvedla Tasha Burgessová z britské pobočky neziskové organizace ActionAid. Jejich nejnovější průzkum podle Burgessové naznačuje znepokojivý trend.

Výzkumníci mimo jiné také zjistili, že přibližně čtyři z deseti žen v Británii vynechaly cvičení nebo sport v důsledku toho, že měly menstruaci, zatímco 14 procent se ze stejného důvodu vyhnulo práci v kanceláři.

Téměř třetina žen, které vynechaly aktivity kvůli menstruaci, tak učinila proto, že se necítily pohodlně v oblečení, které by při nich musely nosit. Sedm procent z nich tak učinilo, protože si nemohly dovolit používat preferovaný menstruační přípravek.

Přibližně 22 procent dívek uvedlo, že se v době menstruace cítí trapně, což je výrazný nárůst proti osmi procentům v loňském roce. „Ať už je to kvůli strachu z posměšků nebo kvůli nedostatku peněz na nákup menstruačních pomůcek, vynechávání školy může mít škodlivý dopad na vzdělávání dívek,“ dodala k tomu Brugessová.