Studie: Virová zátěž je u osob s mutací delta tisíckrát větší

Její autoři uvádějí, že lidé, kteří se deltou nakazí, jsou pro své okolí nejspíš infekční dříve než nakažení původní variantou koronaviru. V průměru trvá přibližně čtyři dny, než mutace delta dosáhne v lidském organismu detekovatelné hladiny, ve srovnání se šesti dny u původní varianty koronaviru, napsal na svém webu americký veřejnoprávní rozhlas NPR.

Vědci ze Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v čínské provincii Kuang-čou uvedli, že mutace delta se šíří dýchacími cestami rychleji a v daleko větším množství než původní varianta. V průměru je virová dávka delty asi tisíckrát větší, což podle autorů studie vysvětluje, proč je dosud nejnakažlivější variantou koronaviru. Množství viru v těle podle odborníků obvykle určuje, jak moc je dotyčný nakažlivý.

Čínští vědci ve studii zdůraznili, že je důležité, aby se lidé izolovali na dobu nejméně 14 dní okamžitě po kontaktu s infikovaným. Stejný postup doporučuje i americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Až 60 procent nakažlivější než varianta alfa

Autoři studie analyzovali vzorky 167 lidí, kteří se mutací delta nakazili mezi 21. květnem a 18. červnem v Kantonu, hlavním městě provincie Kuang-čou. Tito vědci posléze porovnali virovou zátěž 62 nakažených s dávkou viru, která se prokázala u lidí, jež se nemocí covid-19 nakazili na počátku ledna 2020.

Evropského středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) uvádí, že mutace delta (B.1.617.2) je o 40 až 60 procent nakažlivější než varianta alfa (B.1.1.7), která byla poprvé identifikována v Anglii. ECDC varovalo, že mutace delta může být spojena i s vyšším rizikem hospitalizace. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se varianta potvrdila v bezmála stovce států. V některých zemích Evropské unie, v Británii a ve Spojených státech vedla k prudkému nárůstu potvrzených případů nemoci covid-19.