Stresu se předcházet nedá, důležité je nevnímat ho jen negativně a naučit se relaxovat

28. 3. 2017 – Finanční starosti, rodinné vztahy, politická situace nebo přetlak či nejistota v práci, to jsou nejčastější důvody, proč se Češi cítí ve stresu. A ačkoliv se o negativních dopadech stresu na lidské zdraví mluví čím dál častěji, pro většinu lidí se jeho typické příznaky staly běžnou součástí života a častokrát je ignorují. Přitom rozpoznat stres včas a naučit se s ním správně zacházet může zvýšit pracovní výkony a zlepšit osobní vztahy.

Stres je obranná reakce organismu na intenzivní psychický nebo fyzický podnět. Musíme ale rozlišovat mezi stresem negativním, který si spojujeme s negativními emocemi, a stresem pozitivním, jaký zažívá například sportovec při svém výkonu nebo muž na schůzce s dívkou,“ vysvětlil psychoterapeut Alexandre Mikhailovski ze Spa Resortu Sanssouci v Karlových Varech.

Příčiny stresu jsou různé. Někdo může bez obav přednášet před plným náměstím, ale bojí se nastoupit do letadla. Jiný se hroutí před každým testem, ale nedělá mu problém oslovit cizí dívku na ulici. Liší se i projevy stresu, které mohou být psychické i fyzické, od nespavosti a bolesti hlavy či břicha až po poruchy nálad a nadměrné hubnutí, nebo naopak přibývání na váze.

V dnešní době jsou na lidi kladeny obrovské nároky, musí v práci podávat špičkové výkony a zároveň třeba prožívají problémy v rodině nebo řeší existenční otázky. Velmi snadno nás může chronický stres dovést až k syndromu vyhoření. Jednou z povinností manažerů je tak zajistit zaměstnancům příznivé pracovní prostředí, které vede ke spokojenosti zaměstnanců a je jednou z prevencí psychického vyčerpání,“ řekla Jindřiška Klimmová, manažerka zdravotnického úseku hotelu Imperial v Karlových Varech. Podle ní jsou důležité programy zaměřené na osobní rozvoj, pracovní porady, zaměstnanecké benefity i možnost se někomu s problémy svěřit.

Na zvýšení pracovního stresu se v současnosti podílí také rozvoj digitálních technologií. I když chytré telefony v mnohém usnadňují život, lidé kvůli nim mají tendenci být dvacet čtyři hodin on-line. Kontrola pracovních e-mailů před spaním a ihned po probuzení ale znamená, že lidé z práce vlastně nikdy neodejdou. Je proto dobré stanovit pevné hranice, pečlivě oddělovat pracovní život od soukromého a pravidelně odpočívat.

Způsob relaxace je u každého individuální. Někdo se odreaguje u adrenalinového sportu a někdo při procházkách v přírodě. Je nutné to vyzkoušet a najít vlastní cestu. Klienti k nám přijíždějí nejen za tradiční karlovarskou lázeňskou léčbou, ale také mají potřebu se odreagovat a zmírnit následky stresu, což nás vedlo k vytvoření antistresového programu. Někdy je ale trochu obtížné přesvědčit lidi vypnout telefony a naučit je relaxovat,“ uvedla Jindřiška Klimmová.

Kromě léčebných procedur a pohybu je obsahem antistresového programu také konzultace s nutriční terapeutkou. „Vyvážená strava a pravidelný pitný režim jsou při psychické zátěži zásadní. Pro mnohé lidi je ale dodržování správné životosprávy těžké a stresové situace řeší přejídáním, nebo naopak hladověním, případně užíváním návykových látek,“ doplnila Jindřiška Klimmová. Naučit se znát své tělo a odhalit, co stres způsobuje a jak je možné jeho následky zmírnit, pak umožňuje se s ním lépe vypořádat a nevnímat ho pouze v negativním smyslu.

Pozitivní stres totiž může lidi naopak motivovat k nadprůměrným výkonům. Lidem například pomáhá blížící se termín odevzdání k napsání vědeckého článku nebo závody s ostatními ke zlepšení sportovních výkonů. Stejně jako po velkém sportovním výkonu je ale i při vystavování se zátěžovým situacím nutné umět si odpočinout a nechat tělu čas na regeneraci. Podle odborníků také pomáhá umět dobře odhadnout sám sebe a nemít na sebe nesplnitelné nároky.

Stresu se nedá předcházet, to je, jako byste chtěli poroučet dešti nebo větru. Nikdo neví, s čím se bude muset v životě vyrovnat. Ale rozhodně jde zmírnit následky negativního stresu. Je například dobré mít při zásadních rozhodnutí alternativní plán, stanovit si racionální životní cíle, uvědomovat si své finanční možnosti a mít v sobě i určitý druh pokory,“ objasnil Alexandre Mikhailovski. Podstatné je také pracovat na osobních vztazích a o problémech komunikovat s rodinou a přáteli.

­­­­­­­­­­­­­­­


 

Kontakt:

Petra Hanušková

E: hanuskova@n4c.cz

Mobil: +420 602 808 887

 

O společnosti Imperial Karlovy Vary

Ryze česká společnost Imperial Karlovy Vary je jedním z nejvýznamnějších poskytovatelů komplexní lázeňské a wellness péče v České republice. Hotely společnosti Imperial Karlovy Vary – hotel Imperial a Spa Resort Sanssouci – poskytují tradiční karlovarskou lázeňskou léčbu založenou na využití karlovarských termominerálních pramenů a peloidů. Při léčení v hotelu Imperial a Spa Resortu Sanssouci se ale také využívají nejmodernější balneologické metody a postupy. Spojení tradiční léčby s moderní balneologií a individuálním přístupem ke každému pacientovi tak přináší pacientům maximalizaci účinku léčebných terapií. O kvalitě služeb společnosti Imperial Karlovy Vary svědčí i dosažená česká i mezinárodní ocenění. Hotel Imperial je již sedminásobným a Spa Resort Sanssouci trojnásobným držitelem World Travel Awards – Czech Republic’s Leading Spa Resort. Společnost Imperial dále získala Lázeňskou cenu České republiky a několik dalších významných ocenění.