Skip to content
www.mednews.cz
  • Úvod
  • Aktuality
  • Kalendář
  • Kontakt
  • Vstup pro odborníky
Zpravodaj

Neseď! Makej! vyzval děti ke sportování liberecký Sport Park

  • 16 února, 202125 února, 2021
  • by Redakce

Liberec 16. února (ČTK) – Neseď! Makej! vyzval děti liberecký Sport Park. Městský sportovní areál s 35 sportovišti a Home Credit Arenou zveřejní postupně ve čtyřech týdnech sportovní výzvy, tou první je běh na 800 metrů. Výzva je primárně zaměřená na děti do 15 let, s cílem zvednout je od počítačů, řekl dnes ČTK Lukáš Přinda, jednatel společnosti SFM Liberec, která areál provozuje. Všichni trenéři a organizátoři podle něj vnímají dopad nesportování na mládež.

Už dnes dorazily do areálu první děti, aby si dvě kola sportovní výzvy zaběhly. „Máme na to pozitivní reakce. Chceme motivovat děti, které se půl roku neměly možnost s někým porovnat. Sázíme na jejich soutěživost. Budeme vždy v pondělí zveřejňovat výsledky, chceme, aby se tam děti hledaly, věříme, že je to bude motivovat,“ doplnil Přinda. Pro nejlepší jsou podle něj připravené hodnotné ceny, odměnu ale dostane každý, kdo se zapojí.

Liberecký městský areál poskytuje zázemí pro více než 45 sportovních klubů a v běžném provozu jím denně projde přes 4000 návštěvníků. Už týdny jsou ale kvůli koronavirové pandemii krytá sportoviště zavřená s výjimkou Home Credit Areny, která slouží extraligovému týmu Bílých Tygrů. „My tou výzvou chceme vzdorovat nesportování a ne jen nečinně přihlížet umírání sportu v přímém přenosu. Hrajeme o naši další generaci, jaké následky to (covid) na nich zanechá,“ podotkl Přinda.

I když jsou krytá sportoviště zavřená, lidé mohou využít ta venkovní. „Atletický areál zažívá neuvěřitelný boom, i proto osvětlujeme atletickou dráhu, aby tam veřejnost mohla běhat od rána do večera. Uklízíme ovál od sněhu, areál je natolik rozlehlý, aby si tu každý místo našel,“ řekl Přinda.

Sport Park chce podle Přindy otevřít, jakmile to bude možné. I proto už připravuje vlastní testovací místo, aby v areálu bylo možné zajistit antigenní testy na koronavirus pro veřejnost a oddíly, které tam působí. „V horizontu deseti dnů tu chceme mít certifikované testovací místo,“ dodal.

Zpravodaj

Lékař: Přemíra konzumace soli může vést imunitním onemocněním

  • 24 listopadu, 202024 listopadu, 2020
  • by redakce

Praha 24. listopadu (ČTK) – Nadměrná konzumace soli v kombinaci se stravou s vysokým obsahem cukru může lidem narušit imunitu a vést k rozvoji roztroušené sklerózy či zánětlivého střevního onemocnění. Na tiskové konferenci to dnes řekl Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Podle Krejska je strava české populace většinou energeticky bohatá, protože obsahuje vysoký obsah cukru a zároveň tuky. Když se k tomu přidá nadměrná konzumace soli, jde podle Krejska o mimořádně nezdravou kombinaci. Nejvíce soli je v pečivu, průmyslově zpracovaných potravinách, ale i masných výrobcích, neboť sůl působí jako konzervant. Příliš solená jídla jedí i děti, které si tak špatné návyky přenášejí do dospělosti.

Nadměrný příjem cukru v potravě přispívá k nadváze a obezitě, přičemž o obezitě Krejsek mluví jako o poškozujícím zánětu. Problém je to i u dětí, podle dřívějších údajů ministerstva zdravotnictví více než pětina dětí v Česku ve věku 11 až 15 let má nadváhu nebo je obézní.

Vysoká konzumace soli má špatný vliv na krevní tlak, funkci ledvin a imunitní systém. „Sůl v potravě narušuje přirozenou mikrobiotu střeva, která je klíčová pro udržení dobrého výkonu imunitní soustavy jako celku,“ uvedl Krejsek. Doplnil, že sůl zprostředkovaně zvyšuje propustnost střevní sliznice a uvolňuje prozánětlivé působení. „Solí jsou ovlivněny složky vrozené imunity, například makrofágy a dendritické buňky. Snižuje se jejich schopnost chránit nás. Přemíra konzumace soli může mít za následky i taková onemocnění, jakými jsou roztroušená skleróza či Crohnova nemoc,“ dodal Krejsek.

Podle studie, na kterou odkazuje Státní zdravotní ústav, nadbytek soli může také snižovat odolnost proti bakteriálním infekcím. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, že by měli dospělí lidé denně přijmout pět až šest gramů soli. Češi toto doporučení překračují až trojnásobně.

 

Zpravodaj

Kuřáků podle výzkumu ubývá, kouří čtvrtina lidí nad 15…

  • 28 května, 202018 července, 2020
  • by redakce

Praha 28. května (ČTK) – Kuřáků v ČR podle výzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) z loňského roku v posledních sedmi letech ubývá, zejména mezi mladými. Aspoň příležitostně si podle výzkumu zapálí cigaretu méně než čtvrtina starších 15 let. Lidé si více uvědomují rizika kouření. Na dnešní tiskové konferenci to řekli zástupci ministerstva zdravotnictví, Úřadu vlády a SZÚ.

„Průzkum potvrdil trend snižování kouření u věkové skupiny 15 až 24 let, protože tam se tvoří návyky pro celý život. Těžko se odnaučí kouřit někdo, kdo kouří 40 let,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěcha (za ANO). Zatímco v roce 2017 kouřilo 35 procent mladých mezi 15 a 24 lety, loni to bylo 23 procent.

Vojtěch dále řekl, že je třeba věnovat pozornost i alternativám klasických cigaret a jejich oblíbenosti u mladých, k čemuž podle ministra přispívá i reklama. „Bohužel i propagace od youtuberů a dalších, což nedává nejmladší generaci dobrý příklad,“ dodal.

Poslední den v květnu je připomínám Mezinárodní den bez tabáku, jeho letošním cílem je podle Vojtěcha ochrana dětí a mladistvých před závislostí na nikotinu. „Vytváří se u nich až sedmkrát rychleji než u dospělých,“ řekl Vojtěch.

Více než 21 procent mužů a přes 15 procent žen kouří denně, většinou klasické cigarety. Nejčastěji mezi deseti a 14 cigaretami denně, ale roste i užívání alternativ. „Tváří se jako ‚zdravé‘, méně škodlivé a bohužel tomu tak mnohdy není,“ řekl ministr. Elektronické cigarety užívá méně než pět procent, mezi mladými do 24 let asi desetina kuřáků. Téměř polovina uživatelů e-cigaret kouří i klasické. Výrobky zahřívající tabák používají asi tři procenta respondentů.

SZÚ mapuje spotřebu tabáku a alkoholu v populaci každoročně. Proti loňskému roku poklesl počet příležitostných kuřáku o 3,6 procenta. „Poměrně vysoké procento lidí je stále vystaveno tabákovému kouři na pracovišti, přestože před třemi lety došlo k poměrně významnému omezení kouření ve veřejném prostoru,“ uvedl. Je to asi 16 procent zaměstnanců, mezi nekuřáky 13 procent.

Zhruba třetina lidí se podle ministra pokusila v posledním roce přestat. Zvyšuje se také informovanost o zdravotních rizicích včetně několika druhů rakoviny. Téměř pětina úmrtí v ČR se podle odhadů připisuje kouření cigaret. Náklady na kouření cigaret pro systém veřejného zdravotního pojištění jsou podle odhadů kolem 100 miliard korun ročně. Výběr daní z tabáku tyto náklady nepokrývá.

van jw

Doporučené články

Proč je důležité mytí rukou (nejen) v době virových onemocnění

  • 7 května, 202018 července, 2020
  • by redakce

Nejvíce bakterií se nachází na našich rukou

Není žádným tajemstvím, že to jsou právě naše ruce, na kterých se nachází tisíce až miliony nejrůznějších bakterií a dalších mikroorganismů. Ty na člověka číhají všude. Mezi nejrizikovější místa patří kliky u dveří ve veřejných budovách, madla v autobusech, telefony na pracovištích, ale také obyčejné houbičky na nádobí, které jsou přímo smetištěm bakterií.

Ne, že bychom to nevěděli a dřív si ruce nemyli, ale současná situace nás naučila dělat to ještě častěji a o něco poctivěji než dřív. Správná hygiena rukou je nyní zkrátka velké téma, a proto se poohlížíme po přípravcích, které do své domácnosti pořídit.

Dezinfekce, mýdlo nebo třeba vavřínový olej

V konečném důsledku nezáleží na tom, zda použijete dezinfekci z lékárny, obyčejné mýdlo nebo takový vavřínový olej, který má skvělé antibakteriální účinky. Důležité je vždy dodržet důkladný a správný postup při mytí rukou.

Sundávat bychom měli prstýnky i hodinky

Nejběžnější skrýší bakterií jsou prstýnky. Ty na veřejnosti většinou nesundáváme, měli bychom je ale sundat alespoň doma. Pod šperky se mohou bakterie snadno množit.

Stejné pravidlo platí i u hodinek a náramků. Ruce bychom si správně měli mýt až do poloviny předloktí. Součástí správného postupu mytí rukou je tedy také odložení všech šperků a hodinek.

Na umělých nehtech je více bakterií než na přírodních

Dalším faktorem zvyšujícím výskyt bakterií na rukou jsou umělé gelové nehty. Nachází se na nich více bakterií než na nehtech přírodních, a to i po umytí rukou vodou a mýdlem a dezinfikování speciálním přípravkem.

Umělé nehty bývají obvykle výrazně delší než ty přírodní, proto je pod nimi i více místa pro bakterie, a také se s nimi hygiena provádí hůře. Pokud jste tedy majitelkou umělých nehtů, měla byste hygieně rukou věnovat zvýšenou pozornost.

Ruce, obličej – největší nepřítel

Když vám někdo doporučí nesahat si na obličej, často vás hned začne svědit natolik, že se musíte za každou cenu poškrábat. Jedno z hlavních doporučení Světové zdravotnické organizace – nesahat si na obličej, bývá potom často obtížné.

I studenti medicíny si na něj sáhnou v průměru třiadvacetkrát za hodinu a frekvence tohoto obvykle neuvědomovaného zvyku narůstá ve stresových situacích. Jelikož se respiratorní viry nezřídka šíří pomocí rukou, není to v době koronavirové pandemie úplně ideální stav.

S dezinfekcí domácnosti pomůže i SAVO

Vzhledem k tomu, že okolní virus prokázal schopnost přežít na některých površích a předmětech i řadu dní, je nutné provádět jejich pravidelnou dezinfekci. Jedině tak se zamezí jeho šíření.Tento proces se samozřejmě týká i našich domácností.

O poznání častěji bychom měli v době pandemie dezinfikovat hlavně kuchyň a koupelnu. K dezinfekci podlah, nábytku a jiných dřevěných povrchů lze použít dostupné prostředky jako Sanytol, Dettol či Ajatin. Účinnost těchto přípravků ale klesá ve směsi s mýdlem či jiným anionickým surfaktantem, rovněž se tak děje při styku s bavlněnými látkami. Z toho vyplývá, že tyto přípravky nejsou vhodné pro dezinfekci textilu. Ten stačí vyprat na 60 stupňů Celsia.

 

 

Dezinfekci na povrchy si lze samozřejmě i vyrobit. Pro čištění podlah, kuchyňského i hygienického náčiní je vhodný roztok chlornanu sodného, který většina z nás zná pod označením SAVO, které je dostupné v téměř každém supermarketu. Ve větším objemu a vyšší koncentraci je pak k dostání i v prodejnách s bazénovou chemií.

 

 

Doporučené články

Jaké tuky prospívají lidskému tělu?  

  • 4 března, 202018 července, 2020
  • by redakce

Pod slovem tuk si mnoho z nás představí něco nezdravého. Avšak ne každý tuk je špatný. Některé rostlinné a živočišné tuky jsou pro funkci lidského organismu naprosto zásadní. Záleží především na jejich kvalitě, množství a způsobu konzumace. Na hodinách biologie jste možná i vy vymýšleli lehce pubertální vtípky na adresu skupiny vitamínů A, D, E, K. Ty jsou pro tělo nesmírně důležité, a k jejich vstřebávání náš organismus potřebuje přijímat kvalitní tuky. A tady si můžete přečíst, ve kterých potravinách je najdete.

Živočišné tuky
Vepřové sádlo
Je stoprocentní živočišný tuk, který se využívá již po staletí. Vepřové sádlo obsahuje kyselinu olejovou, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Také se v něm dobře rozpouštějí vitamíny A, D, E a K. Navíc výborně promastí pokožku, a proto se používá i jako základ do mastí v kosmetickém průmyslu. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní.

Husí sádlo
Husímu sádlu se přezdívá „živočišný olivový olej“. Obsahuje dvě třetiny nenasycených mastných kyselin a zároveň omega-3 mastné kyseliny. Má protizánětlivé účinky. Jediná jeho nevýhoda je, že v důsledku omezeného chovu hus je ho v současnosti velký nedostatek.

Omega-3 z ryb
Mořští živočichové jsou obecně bohaté na obsah na omega-3 mastných kyselin. Ty slouží jako prevence proti onemocněním srdce a oběhové soustavy a mrtvici. Dále pomáhají ke snižování krevního tlaku a zvyšování zdravého cholesterolu. Nejvíce omega-3 mastných kyselin obsahuje losos, sardinky a tresčí játra.

Rostlinné tuky
Avokádo
V posledních letech jsme začali objevovat výhody avokáda. Díky tomu, že je dostupné v obchodech téměř po celý rok, je snazší ho zařadit do jídelníčku. Přestože se jedná o ovoce, je zdrojem mononenasycených tuků; stejně jako například ořechy nebo tučnější ryby. Mononenasycené tuky zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují ten špatný.

Extra panenský olivový olej
Pro zdravé srdce je ideální konzumovat extra panenský olivový olej. Je základní složkou středomořské stravy. Má vysokou hladinu mononenasycených tuků, snižuje cholesterol a obsahuje antioxidanty. Je také vhodný při redukční dietě. Navíc má hojivé účinky, a lze ho používat na popraskanou kůži a jizvy.

Ořechy a semena
Především pro vegany a vegetariány je tuk z ořechů a semen vhodnou alternativou k těm živočišným. Obsahují totiž mnoho důležitých látek, které prospívají našemu tělu. Jsou bohaté především na omega-3 mastné kyseliny. Jejich konzumace pomáhá k vyvážené hladině cholesterolu. V našich podmínkách jsou nejdostupnější vlašské ořechy, které se řadí také mezi jedny z nejhodnotnějších. Mandle, lískové ořechy nebo kešu jsou další vhodnou volbou. Ze semínek je v současnosti největší zájem v o chia a lněné. To je potřeba před konzumací rozdrtit, aby se z něj získaly ty nejcennější látky.

Doporučené články

Braňte se zimním virózám

  • 29 února, 202018 července, 2020
  • by redakce

Většinou se nám zdá zima jako nejdelší roční období. Přitom je stejně dlouhá jako ostatní. Ale vzhledem ke studenému počasí a ke krátkým dnům, kdy slunce svítí minimálně, nám připadá nekonečná. 

V zimě je největší riziko, že onemocníme nějakým respiračním onemocněním. Riziko nákazy je největší v období vysokého výskytu chřipek. Téměř každý rok je u nás chřipková epidemie. Nemusí být na celém území naší republiky, ale často zasáhne celé kraje.

Ne každé nachlazení nebo viróza musí být hned chřipka. Příznaky chřipky a nachlazení se liší. Nachlazení poznáte podle toho, že jeho příznaky přetrvávají jen krátkou dobu. Můžete mít ucpaný nos, kašel a teplotu, bolest v krku a bolí vás celé tělo. Chřipka trvá podstatně déle. Skolí vás i na několik týdnů.

Pokud se chcete nepříjemným virózám vyhnout, je důležité dodržovat zásady prevence. Základem je správná hygiena. Je důležité mýt si často ruce. Pomoct může také otužování a saunování. Jezte dostatek vitamínů, především vitamín C. Je-li to možné, tak v místnostech, kde se pohybuje hodně lidí, dostatečně větrejte.

Postihne-li vás viróza, zůstaňte pár dní doma v posteli, abyste bacily nepředávali dál. Pijte dostatek tekutin a užívejte vitamín C. Nejvíce ho je v citrusech a ty mají právě v zimě svou sezónu a jsou tudíž dostupné. Proto ho využívejte v jeho přirozené formě a kupujte si citróny, pomeranče, grepy, kiwi apod. Zmírnit příznaky také pomůžou volně prodejné léky z lékárny. Pokud viróza po několika dnech neustupuje, vyhledejte lékaře.

 

Zpravodaj

V Praze se kvůli koronaviru sejdou premiéři zemí V4

  • 29 února, 20203 srpna, 2020
  • by redakce

Varšava/Praha 29. února (ČTK) – Ve středu se v Praze kvůli šíření nákazy novým typem koronaviru v Evropě uskuteční schůzka visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Polska, Slovenska a Maďarska. Na twitteru to dnes oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki, který uvedl, že setkání se koná na návrh Varšavy. Český premiér Andrej Babiš ČTK konání schůzky potvrdil a uvedl, že jednání bude na úrovni předsedů vlád.

„Jednání zemí V4 bude věnováno nynější situaci v Evropě. Chceme v souvislosti s koronavirem připravit řešení a posílit spolupráci,“ sdělil Morawiecki.

Babiš v textové zprávě adresované ČTK potvrdil, že středeční termín schůzky platí, konkrétní hodina bude ještě upřesněna. „Čekáme ještě na vyjádření maďarského a slovenského premiéra,“ uvedl Babiš. „Žádná ze zemí V4 nemá zatím pacienta s pozitivním nálezem,“ dodal český premiér.

zpt jzf ml

Zpravodaj

Le Figaro: Jak se projevuje nedostatek spánku

  • 22 února, 20203 srpna, 2020
  • by redakce

Paříž 22. února (ČTK/Le Figaro) – Možná nezíváte, ale krutě vám chybí spánek. Toužíte po teple, jste celí rozlámaní, trápí vás pocit hladu. Takové signály vysílá váš organismus, když to s vaším spánkem není v pořádku, píše francouzský deník Le Figaro.

„Během jednoho století se naše noci povážlivě zkrátily,“ zdůrazňuje lékařa a expert na problematiku spánku Philippe Beaulieu. Podle nedávné studie spí třetina Francouzů méně než šest hodin denně. A jestliže spíme méně, jsou naše noci také méně osvěžující. U některých lidí se akumuluje spánkový dluh, aniž si to uvědomují, a trpí proto různými neduhy. Jak zjistíme, zda jsou naše noci kvalitní?

Podle Philippa Beaulieua je nezbytné hned po probuzení mít pocit, že jsme se dobře vyspali. „Za běžných okolností malá ospalost velmi rychle zmizí, stačí začít něco dělat, abychom si to uvědomili,“ vysvětluje specialista. Jestliže tomu tak není, noc byla nepochybně špatná a důsledky rychle pocítíme. „V celém těle pozorujeme celkové zpomalení, zejména po psychické stránce,“ popisuje chronobioložka Claire Leconteová.

Když se nám těžko vstává, nejlepším lékem na lenivost je sprcha. Ale když jsme ve sprše, je nám tak příjemná teplá voda. „Naše biologické hodiny fungují tak, že se centrální teplota zvyšuje podle toho, jak se budíme. Po probdělé noci se tento proces rozvíjí méně rychle, a proto potřebujeme teplou vodu, abychom se probrali,“ říká Leconteová.

Když máme za sebou několik špatných nocí, tělo se ani fyzicky, ani psychicky neosvěží. Je půl desáté a vy ještě zíváte. Mozek tak reaguje na nudu, hlad nebo spánek. Jestliže zíváte několikrát denně, vaše tělo reaguje na intenzivní únavu. Stěží se udržíte přes den bdělí a může se vám stát, že vás přepadne spánek nebo zcela usnete, třeba při cestě vlakem, na pracovní schůzce nebo v kině.

Ke kávě si rádi dáte tabulku čokolády. „Narušený spánek vede k nerovnováze sekrece hormonů, které kontrolují chuť k jídlu,“ říká Beaulieu. Na zeleninu a ovoce takovou chuť nemáte, ale svádí vás kombinace tuku a cukru. „Cukr zlepšuje naši pozornost,“ podotýká chronobioložka Claire Leconteová. Je to jeho jediná výhoda, ale jen krátkodobá. Cukr přispívá ke vzniku nemocí jako je cukrovka druhého typu. Americké studie ukázaly, že epidemie obezity ve Spojených státech pochází nejen ze špatného stravování, ale i z narušení biologických rytmů.

Ačkoli nepijete alkohol, bolí vás ráno hlava. Nedostatek spánku dráždí nervy a neurony na úrovni mozku, a to může vést k nepříjemným bolestem. Claire Leconteová radí dát si deset minut odpočinku v tichu a tmě.

Mozek denně zpracovává tisíce informací. S příchodem noci není nečinný, spíše naopak: vybírá a třídí sebemenší vzpomínku. Nahromaděná únava však tento mechanismus brzdí. Poruchy spánku mají negativní dopady na naši schopnost koncentrace. A tak snadno zapomínáme, co jsme právě četli nebo slyšeli.

Během noci se tráví nejen večeře, ale také se zpracovávají emoce. Sny jsou bezpečnostní pojistkou, která umožňuje vyčistit naše podvědomí během spánku. Když špatně spíte, toto „trávení“ je silně narušeno. „Sebekontrola, pokud jde o naše emoce, závisí na naší dobré formě. Bez ní je všechno silně vydrážděno, citlivost stejně jako agresivita,“ zdůrazňuje Leconteová.

pel mka

Doporučené články

Únor je měsíc ledvin 

  • 20 února, 202018 července, 2020
  • by redakce

Zimní období dává zabrat celému organismu. Musíme se vyrovnávat s krátkým dnem a dlouhou nocí. Je zima a nevlídné počasí. Často se objevují respirační choroby, chřipka apod. Podle tradiční čínské medicíny jsou v únoru nejohroženější ledviny.

Ledviny jsou jedny z nejdůležitějších vnitřních orgánů. Slouží k odstranění nečistot z krve, které z těla odcházejí v podobě moči. Ledviny bychom si v zimě měli chránit. Je nepříjemné, někdy až nebezpečné, pokud nastydnou. Problémy s ledvinami se zpočátku projevují častým močením, tlakem a bolestí v kříži a v bederní oblasti. To se pak projeví na špatném spánku, ztrátě vitality apod. Některé příznaky nemusíte hned přisuzovat problémům s ledvinami, ale souvisí s nimi také. Je to například bolest kolenou, otoky nohou a tmavé kruhy pod očima. To všechno jsou příznaky špatného vylučování kyseliny močové a její nadměrné tvorby. Tyto problémy mají samozřejmě velký vliv i na naši psychiku. 

Abychom si ledviny co nejvíce chránili, musíme se držet osvědčených rad a doporučení. V první řadě bychom měli dbát na prevenci, aby k onemocnění vůbec nedošlo. V tomto případě je důležitý dostatečný příjem tekutin a neprochladnout. Pokud onemocníme, je většinou nutné vyhledat lékaře. Podle stádia nemoci rozhodne o další léčbě. Záněty ledvin se často léčí antibiotiky. Je doporučena také dieta, kdy se omezí přísun soli a bílkovin. Pokud je nemoc v pokročilejší fázi a vytvoří se ledvinové kameny, je často nutné podstoupit operační zákrok. Pokud se jedná o chronické onemocnění, je mnohdy jedinou léčbou dialýza a následná transplantace ledviny.  

Ledviny můžeme chránit také skladbou jídelníčku. Nejen v zimním období je ideální, když konzumujeme luštěniny a teplé polévky, nejlépe vývary. Naopak nadměrné solení, používání cukru, pití kávy a alkoholu našim ledvinám škodí. Vhodné jsou i různé druhy zeleniny, které je vhodné před konzumací napřed lehce zahřát v páře. Dále se doporučuje krůtí, skopové a jehněčí maso.  

 

Zpravodaj

Le Figaro: Co se děje v těle, když jíme příliš…

  • 8 února, 202018 července, 2020
  • by redakce

Paříž 8. února (ČTK/Le Figaro) – Spočívají vaše stravovací návyky v tom, že bleskově pozřete jídlo? Ať je to snídaně, oběd nebo večeře, opakuje se stále totéž. Vyprázdníte svůj talíř za čtvrt hodinky. Je to špatný zvyk, který může mít neblahé následky, píše francouzský deník Le Figaro a vysvětluje, co se odehrává v těle, když člověk jí příliš rychle.

Organismus potřebuje asi 30 minut na to, aby zaznamenal, že už nemá hlad. To vše se děje prostřednictvím hormonů v tenkém střevě, které se aktivují a posílají signál do mozku, do hypothalamu, oblasti, která kromě jiného reguluje pocit sytosti, vysvětluje fyziolog Gilles Mithieux. Jestliže tedy zhltnete potravu za deset minut, budete mít ještě následujících 20 minut pocit hladu.

Menší bolesti žaludku jsou jedním z hlavních důsledků takového rychlého jídla. „Trávení začíná od etapy, kdy jídlo koušeme,“ říká dietetička Laetitia Suissová. Jestliže si tedy nedáte na čas se žvýkáním jídla, nejsou potraviny dostatečně rozmělněny, když přicházejí do žaludku. Ten tedy musí ke své práci zmobilizovat více energie. To vede k bolestem v žaludku. Abychom se vyhnuli nepříjemnostem, je vhodné dělat mezi jídlem přestávky. „Na to, abychom hovořili nebo se sami sebe ptali, jestli máme ještě hlad,“ říká Suissová.

„Trávení vždy vyžaduje od těla mnoho energie. Proto můžete vstávat od stolu s pocity únavy. A když potraviny přicházejí do žaludku v kusech místo toho, aby byly rozžvýkány, vyžaduje to od organismu, který je musí zpracovat, ještě více energie. Únava je tedy ještě silnější,“ zdůrazňuje Suissová.

Podle Mithieuxe závisí kvalita našeho života přímo na způsobu, jakým se stravujeme, ale také na tom, jak potraviny trávíme. „Deset procent neuronů našeho těla se nachází ve střevech, klíčovém prvku trávení. Je tedy zřejmé, že tento orgán má přímé spojení s mozkem. Jestliže jíme příliš rychle, střeva o tom posílají signál mozku. Ten následně pokazí naši náladu. Jestliže jíme správně a pomalu, pociťujeme klid. Způsob, jak jíme, nás definuje. Tuto etapu nelze podceňovat,“ uvádí.

Pocit sytosti dostupuje vrcholu v průměru půlhodiny po jídle. Jak bylo již uvedeno, pokud sníte jídlo rychle, pocit sytosti přichází později a vy v jídle pokračujete. „Abyste náležitě vychutnali své jídlo, musí od prvního do posledního sousta uplynout asi 20 minut,“ říká Laetitia Suissová.

Je rovněž vhodné zahájit jídlo polévkou nebo syrovou zeleninou. „Ty jsou energeticky chudé, ale nastartují proces, který vede k pocitu sytosti. Je to trik, jak si udržet váhu,“ podotýká Gilles Mithieux.

A další nezanedbatelný bod: lépe je neusedat ke stolu ve vyhladovělém stavu, protože v tom případě je velmi těžké nezhltnout všechno během pěti minut. Ideální je zahájit jídlo jen s lehkým pocitem hladu, radí Laetitia Suissová.

Teď, když znáte neblahé důsledky rychlé konzumace pokrmu, dejte si na čas, abyste si vychutnali svůj sendvič s kozím sýrem a sojovým jogurtem, který jste si koupili v závodní jídelně.

pel jd

Navigace pro příspěvky

1 2
ADHD u dospělých

ADHD u dospělých

více
Pokud máte zájem o zveřejnění vašeho článku na portálu MedNews, můžete jej zaslat na e-mail:
redakce@mednews.cz

Kalendář akcí

Leden

Únor 2021

Březen
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
1
2
3
4
5
6
7
Únor

28

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

2

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

3

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

4

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

5

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

6

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
8
9
10
11
12
13
14
Březen

7

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

8

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

9

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

10

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

11

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

12

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

13

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
15
16
17
18
19
20
21
Březen

14

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

15

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

16

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

17

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

18

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

19

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

20

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
22
23
24
25
26
27
28
Březen

21

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

22

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

23

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

24

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

25

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

26

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

27

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
29
30
31
1
2
3
4
Březen

28

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

29

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

30

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Březen

31

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Duben

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Duben

2

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Duben

3

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Přidat akci

Newsletter

Zajímají vás pravidelné informace ze světa zdravotnictví a životního stylu? Vyplňte vaši e-mailovou adresu a my vám budeme posílat výběr toho nejzajímavějšího.

Vyplněním e-mailové adresy a odesláním souhlasím s GDPR.

  • RSS
  • GDPR
Kontakt: MedNews, spol. s.r.o.
V Háji 1214/13, 170 00 Praha 7
Tel.: +420 604 992 595
E-mail: redakce@mednews.cz
Copyright © 2020
MedNews.cz
All Rights Reserved
Created by CRS