Skip to content
www.mednews.cz
  • Úvod
  • Aktuality
  • Kalendář
  • Kontakt
  • Vstup pro odborníky
Zpravodaj

Lékař: Přemíra konzumace soli může vést imunitním onemocněním

  • 24 listopadu, 202024 listopadu, 2020
  • by redakce

Praha 24. listopadu (ČTK) – Nadměrná konzumace soli v kombinaci se stravou s vysokým obsahem cukru může lidem narušit imunitu a vést k rozvoji roztroušené sklerózy či zánětlivého střevního onemocnění. Na tiskové konferenci to dnes řekl Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Podle Krejska je strava české populace většinou energeticky bohatá, protože obsahuje vysoký obsah cukru a zároveň tuky. Když se k tomu přidá nadměrná konzumace soli, jde podle Krejska o mimořádně nezdravou kombinaci. Nejvíce soli je v pečivu, průmyslově zpracovaných potravinách, ale i masných výrobcích, neboť sůl působí jako konzervant. Příliš solená jídla jedí i děti, které si tak špatné návyky přenášejí do dospělosti.

Nadměrný příjem cukru v potravě přispívá k nadváze a obezitě, přičemž o obezitě Krejsek mluví jako o poškozujícím zánětu. Problém je to i u dětí, podle dřívějších údajů ministerstva zdravotnictví více než pětina dětí v Česku ve věku 11 až 15 let má nadváhu nebo je obézní.

Vysoká konzumace soli má špatný vliv na krevní tlak, funkci ledvin a imunitní systém. „Sůl v potravě narušuje přirozenou mikrobiotu střeva, která je klíčová pro udržení dobrého výkonu imunitní soustavy jako celku,“ uvedl Krejsek. Doplnil, že sůl zprostředkovaně zvyšuje propustnost střevní sliznice a uvolňuje prozánětlivé působení. „Solí jsou ovlivněny složky vrozené imunity, například makrofágy a dendritické buňky. Snižuje se jejich schopnost chránit nás. Přemíra konzumace soli může mít za následky i taková onemocnění, jakými jsou roztroušená skleróza či Crohnova nemoc,“ dodal Krejsek.

Podle studie, na kterou odkazuje Státní zdravotní ústav, nadbytek soli může také snižovat odolnost proti bakteriálním infekcím. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, že by měli dospělí lidé denně přijmout pět až šest gramů soli. Češi toto doporučení překračují až trojnásobně.

 

Zpravodaj

Le Figaro: Co se děje v těle, když jíme příliš…

  • 8 února, 202018 července, 2020
  • by redakce

Paříž 8. února (ČTK/Le Figaro) – Spočívají vaše stravovací návyky v tom, že bleskově pozřete jídlo? Ať je to snídaně, oběd nebo večeře, opakuje se stále totéž. Vyprázdníte svůj talíř za čtvrt hodinky. Je to špatný zvyk, který může mít neblahé následky, píše francouzský deník Le Figaro a vysvětluje, co se odehrává v těle, když člověk jí příliš rychle.

Organismus potřebuje asi 30 minut na to, aby zaznamenal, že už nemá hlad. To vše se děje prostřednictvím hormonů v tenkém střevě, které se aktivují a posílají signál do mozku, do hypothalamu, oblasti, která kromě jiného reguluje pocit sytosti, vysvětluje fyziolog Gilles Mithieux. Jestliže tedy zhltnete potravu za deset minut, budete mít ještě následujících 20 minut pocit hladu.

Menší bolesti žaludku jsou jedním z hlavních důsledků takového rychlého jídla. „Trávení začíná od etapy, kdy jídlo koušeme,“ říká dietetička Laetitia Suissová. Jestliže si tedy nedáte na čas se žvýkáním jídla, nejsou potraviny dostatečně rozmělněny, když přicházejí do žaludku. Ten tedy musí ke své práci zmobilizovat více energie. To vede k bolestem v žaludku. Abychom se vyhnuli nepříjemnostem, je vhodné dělat mezi jídlem přestávky. „Na to, abychom hovořili nebo se sami sebe ptali, jestli máme ještě hlad,“ říká Suissová.

„Trávení vždy vyžaduje od těla mnoho energie. Proto můžete vstávat od stolu s pocity únavy. A když potraviny přicházejí do žaludku v kusech místo toho, aby byly rozžvýkány, vyžaduje to od organismu, který je musí zpracovat, ještě více energie. Únava je tedy ještě silnější,“ zdůrazňuje Suissová.

Podle Mithieuxe závisí kvalita našeho života přímo na způsobu, jakým se stravujeme, ale také na tom, jak potraviny trávíme. „Deset procent neuronů našeho těla se nachází ve střevech, klíčovém prvku trávení. Je tedy zřejmé, že tento orgán má přímé spojení s mozkem. Jestliže jíme příliš rychle, střeva o tom posílají signál mozku. Ten následně pokazí naši náladu. Jestliže jíme správně a pomalu, pociťujeme klid. Způsob, jak jíme, nás definuje. Tuto etapu nelze podceňovat,“ uvádí.

Pocit sytosti dostupuje vrcholu v průměru půlhodiny po jídle. Jak bylo již uvedeno, pokud sníte jídlo rychle, pocit sytosti přichází později a vy v jídle pokračujete. „Abyste náležitě vychutnali své jídlo, musí od prvního do posledního sousta uplynout asi 20 minut,“ říká Laetitia Suissová.

Je rovněž vhodné zahájit jídlo polévkou nebo syrovou zeleninou. „Ty jsou energeticky chudé, ale nastartují proces, který vede k pocitu sytosti. Je to trik, jak si udržet váhu,“ podotýká Gilles Mithieux.

A další nezanedbatelný bod: lépe je neusedat ke stolu ve vyhladovělém stavu, protože v tom případě je velmi těžké nezhltnout všechno během pěti minut. Ideální je zahájit jídlo jen s lehkým pocitem hladu, radí Laetitia Suissová.

Teď, když znáte neblahé důsledky rychlé konzumace pokrmu, dejte si na čas, abyste si vychutnali svůj sendvič s kozím sýrem a sojovým jogurtem, který jste si koupili v závodní jídelně.

pel jd

ADHD u dospělých

ADHD u dospělých

více
Pokud máte zájem o zveřejnění vašeho článku na portálu MedNews, můžete jej zaslat na e-mail:
redakce@mednews.cz

Kalendář akcí

Prosinec

Leden 2021

Únor
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
1
2
3
4
5
6
7
Leden

31

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

2

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

3

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

4

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

5

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

6

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
8
9
10
11
12
13
14
Únor

7

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

8

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

9

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

10

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

11

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

12

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

13

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
15
16
17
18
19
20
21
Únor

14

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

15

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

16

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

17

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

18

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

19

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

20

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
22
23
24
25
26
27
28
Únor

21

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

22

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

23

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

24

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

25

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

26

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

27

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
1
2
3
4
5
6
7
Přidat akci

Newsletter

Zajímají vás pravidelné informace ze světa zdravotnictví a životního stylu? Vyplňte vaši e-mailovou adresu a my vám budeme posílat výběr toho nejzajímavějšího.

Vyplněním e-mailové adresy a odesláním souhlasím s GDPR.

  • RSS
  • GDPR
Kontakt: MedNews, spol. s.r.o.
V Háji 1214/13, 170 00 Praha 7
Tel.: +420 604 992 595
E-mail: redakce@mednews.cz
Copyright © 2020
MedNews.cz
All Rights Reserved
Created by CRS