Skip to content
www.mednews.cz
  • Úvod
  • Aktuality
  • Kalendář
  • Kontakt
  • Vstup pro odborníky
Zpravodaj

Imunita po prodělaném covidu přetrvává dlouho, ukazuje studie

  • 18 února, 2021
  • by Redakce

Vídeň 18. února (ČTK) – Imunita získaná po prodělaném covidu-19 je poměrně stabilní, ukazuje rakouská studie na obyvatelích tyrolského střediska zimních sportů Ischglu. U 90 procent těch, u nichž byly protilátky potvrzeny loni v dubnu, byla také v listopadu zjištěna imunita vůči infekci, dokládá studie, kterou dnes zveřejnila lékařská univerzita v Innsbrucku.

Ischgl se loni stal jedním z prvních ohnisek koronavirové pandemie v Evropě. „Dobré zprávy z Ischglu,“ komentoval dnes výsledky studie rektor innsbrucké univerzity Wolfgang Fleischhacker. To, že imunita přetrvává, je podle něj velmi povzbuzující.

U 801 lidí, kteří se v dubnu 2020 účastnili studie, byla prokázána séroprevalence, tedy četnost výskytu protilátek v krvi, na úrovni 51,4 procenta. V listopadu to bylo 45,4 procenta.

„U téměř 90 procent těch, kteří byli testováni jako séropozitivní v dubnu, byly protilátky odhaleny i v listopadu,“ řekla podle agentury Reuters viroložka Dorothee van Laerová, jedna z hlavních spoluautorek studie. „Přes lehký pokles koncentrace protilátek můžeme říct, že imunita je poměrně stabilní,“ dodala vědkyně.

Innsbrucká lékařská univerzita tvrdí, že její studie byla jednou z největších svého druhu a pokrývala jedno z nejdelších období.

 

Zpravodaj

Lékař: Přemíra konzumace soli může vést imunitním onemocněním

  • 24 listopadu, 202024 listopadu, 2020
  • by redakce

Praha 24. listopadu (ČTK) – Nadměrná konzumace soli v kombinaci se stravou s vysokým obsahem cukru může lidem narušit imunitu a vést k rozvoji roztroušené sklerózy či zánětlivého střevního onemocnění. Na tiskové konferenci to dnes řekl Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Podle Krejska je strava české populace většinou energeticky bohatá, protože obsahuje vysoký obsah cukru a zároveň tuky. Když se k tomu přidá nadměrná konzumace soli, jde podle Krejska o mimořádně nezdravou kombinaci. Nejvíce soli je v pečivu, průmyslově zpracovaných potravinách, ale i masných výrobcích, neboť sůl působí jako konzervant. Příliš solená jídla jedí i děti, které si tak špatné návyky přenášejí do dospělosti.

Nadměrný příjem cukru v potravě přispívá k nadváze a obezitě, přičemž o obezitě Krejsek mluví jako o poškozujícím zánětu. Problém je to i u dětí, podle dřívějších údajů ministerstva zdravotnictví více než pětina dětí v Česku ve věku 11 až 15 let má nadváhu nebo je obézní.

Vysoká konzumace soli má špatný vliv na krevní tlak, funkci ledvin a imunitní systém. „Sůl v potravě narušuje přirozenou mikrobiotu střeva, která je klíčová pro udržení dobrého výkonu imunitní soustavy jako celku,“ uvedl Krejsek. Doplnil, že sůl zprostředkovaně zvyšuje propustnost střevní sliznice a uvolňuje prozánětlivé působení. „Solí jsou ovlivněny složky vrozené imunity, například makrofágy a dendritické buňky. Snižuje se jejich schopnost chránit nás. Přemíra konzumace soli může mít za následky i taková onemocnění, jakými jsou roztroušená skleróza či Crohnova nemoc,“ dodal Krejsek.

Podle studie, na kterou odkazuje Státní zdravotní ústav, nadbytek soli může také snižovat odolnost proti bakteriálním infekcím. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, že by měli dospělí lidé denně přijmout pět až šest gramů soli. Češi toto doporučení překračují až trojnásobně.

 

Doporučené články

Na slovíčko o imunitě II – vitamíny

  • 22 dubna, 202018 července, 2020
  • by redakce

V předchozím článku, který vyšel před Velikonocemi, jsme psali o obecném posílení obranyschopnosti organismu. Dnes na toto téma navážeme a zároveň se nebudeme vůbec zabývat koronavirem. Pojďte se s námi lépe seznámit se dvěma vitamíny a dvěma stopovými prvky, se kterými se setkáváte denně v reklamách a na krabičkách od potravinových doplňků.

V mnoha článcích o zdravé výživě se dozvíte, že pro správnou funkci imunitního systému byste měli užívat především vitamín C, selen a zinek a také vitamín A. Ale proč?

Vitamín C

Vitamin C je nezbytný pro správnou funkci našeho metabolismu a tkáňového dýchání. Jeho nedostatek se projevuje menší pevností cévní stěny, především vlásečnic, a sníženou pevností vazivového aparátu zubu. Proto lidem postiženým jeho nedostatkem mohou krvácet dásně, viklat se a kazit se zuby nebo se jim hůře hojí rány. Všechny tyto projevy nedostatku vitamínu C se ve větší míře projevují u kuřáků. Je to z toho důvodu, že organismus kuřáka spotřebuje vitamín C na opravování tkání poškozených toxickými látkami, které kuřák vdechuje při kouření. 

Možná jste slyšeli o nemoci zvané kurděje, která v dávných časech sužovala námořníky na dlouhých cestách. Lidé si totiž nedokáží vitamín C syntetizovat sami a musí jej přijímat v čerstvé potravě nebo potravinových doplňcích. Většina zvířat si ho naopak vyrábí sama. V rostlinné říši je na vitamín C bohatý šípek, rakytník, citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), brambory, rajčata, papriky, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi nebo brusinky.

Vitamínem C se nemůžeme předávkovat. Hrozí nám nanejvýš překyselení a tudíž podráždění žaludku, což je samo o sobě nepříjemné. Lidské tělo si vitamín C nedokáže ani ukládat do zásoby, proto jeho konzumace ve vyšší míře stejně nemá smysl. Jeho přebytek se vyloučí ledvinami. Vitamín C se rozkládá působením tepla (např. vařením) a oxidací.

Selen

Selen je stopový prvek nezbytný pro dobrou obranyschopnost organismu a správnou funkci štítné žlázy, růst vlasů, nehtů a vývoj spermií.

Nedostatek selenu v potravě má nepříznivý vliv na kardiovaskulární systém. Zvyšuje tedy riziko infarktu myokardu a cévních onemocnění. U těhotných žen je selen jednou z důležitých látek pro správný vývoj plodu.

Selen je v potravě nejvíce obsažen v ořeších, vnitřnostech a mořských rybách. Na trhu najdete celou řadu potravinových doplňků, které obsahují optimální denní dávku selenu. Je však třeba dát si velký pozor na předávkování. Ve vyšších dávkách může působit toxicky. Předávkování selenem se může projevit poruchami trávení, vypadáváním vlasů, změnami na nehtech a depresemi. Naštěstí se selen se v organismu neukládá do zásoby.

Zinek

Tělo dospělého člověka obsahuje pouze přibližně 2 g zinku. I u tohoto stopového prvku se jeho nedostatek projevuje velmi nepříjemnými zdravotními komplikacemi jako jsou nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran, zhoršování paměti a smyslové poruchy. 

Mezi hlavní zdroje zinku živočišná strava – játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové (především ústřice). Z rostlinných produktů obsahují nejvíce zinku celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena, vločky nebo celozrnné produkty. Vegetariáni by měli přijímat zinek v potravinových doplňcích, protože rostlinná strava potřebný příjem zinku nedokáže organismu zajistit.

Vitamin A

Vitamín A vzniká z provitamínu A, především z betakarotenu. Je jedním z vitamínů rozpustných v tucích. To jsou ty čtyři vitamíny, na které si mnoho lidí vzpomene ze školy díky pomůcce ADEK. Vitamín A posiluje a udržuje imunitní reakce a je důležitý antioxidant.

Antioxidanty mají na organismus většinou příznivé účinky, protože chrání buňky a snižují pravděpodobnost vzniku kandiovaskulárních chorob a některých typů rakoviny. Chrání ovšem i buňky rakovinné, a proto by onkologičtí pacienti měli konzultovat jejich případné užívání či neužívání se svým lékařem.

V Česku je vitamín A velmi dobře dostupný, protože se vyskytuje v mléčném tuku, tedy mléce, smetaně nebo v másle, vaječném žloutku, v mase a v játrech. Z rostlinné říše jsou zdroji provitamínu A tradičně citovaná mrkev, pomeranče, brokolice a špenát.   

Nedostatek vitamínu A vede k šerosleposti. Vzhledem k tomu, že toto slovo v jiné souvislosti nejspíš moc často neuslyšíte, tak vás možná hned nenapadne, o jaký zdravotní problém se jedná. Šeroslepí mají problémy s viděním za zhoršených světelných podmínek. V důsledku nedostatku  vitamínu A nefungují správně buňky na sítnici oka.

Vitamínem A je možná se předávkovat. Ukládá se v játrech a může způsobovat celou řadu zdravotních potíží od nevolnosti přes zvýšené krvácení, padání vlasů a bolesti kloubů. Ve všech případech platí, že diagnózu nedostatku či nadbytku vitamínů a stopových prvků může zjistit pouze lékař pomocí krevních testů.

 

 

 

 

Doporučené články

Koronavirus a imunita

  • 9 dubna, 202018 července, 2020
  • by redakce

V souvislosti s onemocněním COVID-19 existuje mnoho nezodpovězených otázek. Víme, že nemoc je velmi nakažlivá. To, jestli se člověk nakazí, nezáleží na tom, jak dobrou má imunitu, ale na množství viru, které se mu dostane do těla. S vyšším věkem se u potvrzených případů zpravidla dramaticky zhoršuje průběh nemoci – starší organismus je zkrátka více oslaben přirozeným stárnutím, vlivy okolního prostředí a civilizačními chorobami.

Podle vědců dobrá imunita sama o sobě člověka před nakažením v tomto případě neochrání. To ovšem neznamená, že bychom na posilování imunity měli v těchto dnech rezignovat. Ba naopak!

Co je to imunita

Imunita, česky obranyschopnost, je kapacita organismu bránit se zejména proti vnějším faktorům, které způsobují choroby. Mezi ty patří bakterie, cizopasníci, houby, prvoci nebo právě viry.

Ovlivňuje ji mnoho faktorů. Jednak takové, které do značné míry můžeme sami ovlivnit, jako jsou správná výživa, spánková hygiena, pravidelný denní režim a celková duševní pohoda. Významnou roli zde nicméně hrají i okolnosti, které ovlivnit nemůžeme. Sem patří například genetické dispozice a vlivy životního prostředí.

Obranyschopnost je tedy velice komplexní věc. Nekvalitní výživou počínaje a nedostatkem spánku konče si ji můžeme zcela zbytečně poškodit. Potom nás může ohrozit i jinak banální infekce.

Jak posílit imunitu

Pokud chcete podpořit imunitu, musíte začít úpravou svého životního stylu. Začněte tím, že si dopřejete klid na chutné jídlo z kvalitních surovin, budete taková jídla jíst pravidelně, a pořádně se vyspíte. Uvidíte, že se ráno probudíte odpočatí a plní energie. Nic není důležitějšího než vaše zdraví.

Výživa

Jídlo by vám mělo dělat radost. Začněte tím, že se budete vyhýbat fast foodům, sladkostem a pochutinám. Omezte příjem soli a dbejte na pitný režim. Hydratace je základ.

Pochutnejte si na libovém mase a dvakrát týdně na rybách. Naopak se raději vyhýbejte uzeninám. Podle Světové zdravotnické organizace by dospělý člověk měl zkonzumovat 400 g ovoce a zeleniny jako zdroj vitamínů a vlákniny, která je nezbytná pro dobré trávení. Najdete ji i v obilovinách. Nejméně jednou týdně pak zařaďte do jídelníčku luštěniny.

Spánek

Význam spánku se v dnešní době bohužel velmi podceňuje. Spánkovou deprivací jsou nejvíce ohroženi například zaměstnanci pracující na směny nebo přes noc. Nedostatek spánku nebo nekvalitní spánek, například u zapnuté televize, mohou mít na imunitu katastrofální následky. Proto se snažte spát dostatečně a dodržujte pravidla spánkové hygieny.

Stres

Dlouhodobý stres může váš organismus trvale poškodit, zvýšit vaši náchylnost k infekcím a  negativně ovlivnit jejich průběh a následnou rekonvalescenci.

Závěrem

Co je tedy nejdůležitější? Sebedisciplína k dodržování výše zmíněných doporučení. Zdravým životním stylem, tedy především správnou výživu, vydatným spánkem a vyhýbáním se stresu docílíte nejen zdravého těla, ale i pozitivního myšlení. A optimismus je v téhle době opravdu důležitý.

 

 

 

ADHD u dospělých

ADHD u dospělých

více
Pokud máte zájem o zveřejnění vašeho článku na portálu MedNews, můžete jej zaslat na e-mail:
redakce@mednews.cz

Kalendář akcí

Prosinec

Leden 2021

Únor
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
1
2
3
4
5
6
7
Leden

31

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

2

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

3

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

4

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

5

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

6

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
8
9
10
11
12
13
14
Únor

7

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

8

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

9

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

10

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

11

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

12

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

13

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
15
16
17
18
19
20
21
Únor

14

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

15

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

16

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

17

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

18

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

19

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

20

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
22
23
24
25
26
27
28
Únor

21

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

22

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

23

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

24

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

25

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

26

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
Únor

27

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Poděbradská 538/46
1
2
3
4
5
6
7
Přidat akci

Newsletter

Zajímají vás pravidelné informace ze světa zdravotnictví a životního stylu? Vyplňte vaši e-mailovou adresu a my vám budeme posílat výběr toho nejzajímavějšího.

Vyplněním e-mailové adresy a odesláním souhlasím s GDPR.

  • RSS
  • GDPR
Kontakt: MedNews, spol. s.r.o.
V Háji 1214/13, 170 00 Praha 7
Tel.: +420 604 992 595
E-mail: redakce@mednews.cz
Copyright © 2020
MedNews.cz
All Rights Reserved
Created by CRS