Štěstí přeje všímavým. Rozpoznejte boreliózu v rané fázi

Krásné počasí, procházky v přírodě, pikniky v trávě. Nádherné vzpomínky může pokazit nemilé překvapení v podobě přisátého klíštěte. Panika rozhodně není na místě. Po procházce se stačí prohlédnout, v případě nevítaného návštěvníka jej šetrně odstranit a ranku vydezinfikovat. Místo, kde se parazit zabydlel, je však dobré nějaký čas sledovat. Boreliózou, kterou klíště přenáší, se v Česku ročně nakazí kolem čtyř tisíc lidí.

Od chvíle, kdy se přenašeč přisaje, k prvním příznakům nemoci mohou uplynout dva dny, ale také třeba i dva měsíce. Inkubační doba je nepředvídatelná. Lymská borlióza je infekční onemocnění, které je způsobené druhem gramnegativní bakterie. Postihuje klouby, kůži, srdce i nervovou soustavu. Nejčastějším přenašečem je klíště obecné, ale výjimečně se člověk může nakazit také od komára, mouchy, ováda či blechy. Přenos bakterie vyžaduje delší čas – k proniknutí viru do krve dochází zhruba do dvou hodin od přisátí klíštěte. Zkrátka, čím déle je klíště přisáté, tím vyšší je pravděpodobnost nakažení.

Čeho si tedy vlastně na místě, kde se klíště zabydlelo, všímat? Učebnicovým a často nepřehlédnutelným varovným signálem je červená skvrna, která se postupně rozšiřuje. Uvnitř však zůstane bledá. Nebolí, někdy může lehce svědit. V tomto stádiu je infekce dobře léčitelná antibiotiky.

Skryté příznaky

Ne vždy se však tento prstenec objeví a nemoc se tak šíří „skrytě“. A naopak, ne vždy zarudnutá kůže signalizuje infekci. Je třeba rozlišovat běžnou reakci, jako je svědící, horká zarudnutá pokožka menších rozměrů, která se většinou brzy vrátí do normálu. Takové příznaky se projevují po odstranění klíštěte po následující dva dny. V případě pochybností je však vždy dobré kontaktovat svého lékaře.

V druhém stádiu se mohou objevit další varovné signály: únava, malátnost, horečka, bolest kloubů, svalů, hlavy a v krku. Od běžné virózy lze boreliózu rozeznat například díky absenci kašle a rýmy. Právě kvůli časté zaměnitelnosti s běžnou chřipkou je borelióza nebezpečná. Příznaky totiž postupně odezní a nakažený se cítí naprosto zdravý – než však nemoc u části nakažených později propukne v plné síle.

Příznaků chronických onemocnění je mnoho, záleží na tom, kde se bakterie usídlily. Může se jednat o záněty kloubů, mozku, míchy, očí či srdce. I v této fázi je samozřejmě možné dostat nemoc pod kontrolu. Je však nutné ji léčit. Stačí být zkrátka pozorní ke svému tělu a po pobytech v přírodě, nebo třeba i městských parcích, se pravidelně kontrolovat.