Španělsko od čtvrtka zavádí povinné nošení roušek

Madrid 20. května (ČTK) – Španělsko oznámilo 95 nových úmrtí pacientů s covidem-19, je to opět mírně více než předchozí den (83). Nově nakažených je za den také víc (416), v úterý to bylo 295. Celkem se ve Španělsku dosud potvrdilo 232.555 případů nákazy koronavirem, z toho 27.888 lidí zemřelo, uvedl dnes deník El País s odvoláním na údaje ministerstva zdravotnictví. Od čtvrtka budou muset Španělé nosit na veřejnosti roušky.

El País nicméně také připomněl, že už čtvrtý den v řadě je denní nárůst úmrtí s covidem-19 ve Španělsku nižší než sto. V pondělí bylo oznámeno 59 nových úmrtí z řad nakažených koronavirem, což bylo nejméně za více než dva měsíce.

Z dnes oznámených 95 úmrtí jich 40 připadá na Katalánsko, které se od začátku vypuknutí epidemii v zemi stalo spolu s madridským regionem nejpostiženější oblastí. Proto také právě Madrid a katalánská Barcelona a její okolí ještě nevstoupily do fáze většího uvolňování jako zhruba tři čtvrtiny země. Největší uvolnění omezení proti šíření koronaviru, která španělská vláda přijala v polovině března, se zatím týkají jen části Kanárských ostrovů a Baleár.

Do jednotlivých fází uvolňování vstupují oblasti různě podle místního vývoje epidemie po dohodě vedení regionů s centrální vládou. V celé zemi se má uvolňování dovršit koncem června, pokud se výrazně nezhorší epidemická situace.

Nicméně od čtvrtka budou muset Španělé starší šesti let nosit na veřejnosti ochranné roušky, a to jak ve vnitřních prostorách, tak venku, pokud nebude možné udržet si od ostatních aspoň dvoumetrový odstup.

Dnes rozhodují španělští poslanci o dalším prodloužení nouzového stavu, který v této zemi se 47 miliony obyvatel platí od poloviny března. Nově by měl být prodloužen do 7. června.

nob sva jd