Snížit hladinu cholesterolu nebo udržet pružnost prsů? V kuchyni používejte extra panenské oleje

Jedlé oleje si v českých kuchyních vydobyly své pevné místo. Podle údajů Českého statistického úřadu jsou dokonce používanější než jiné rostlinné a živočišné tuky. Zatímco v roce 1950 byl poměr využívání surovin v kuchyni zhruba stejný, o 60 let později už jedlé oleje používáme třikrát častěji než sádlo a máslo. Českým kuchyním vládne řepkový a olivový olej. Průzkum italské potravinářské společnosti ale ukázal, že většina spotřebitelů neví, jak je v kuchyni správně využívat. V následujícím textu poradíme, jak v kuchyni využívat hroznový, hořčičný nebo makový olej a jak díky extra panenským olejům vytvořit zdánlivě nepředstavitelné chuťové kombinace.

Při výběru olejů klaďte důraz na jejich kvalitu. Používejte extra panenské, protože si kromě výrazné chuti uchovávají i zdraví prospěšné látky. K úpravě jídel tak stačí použít jen pár kapek oleje. Obecně se ale nedoporučuje pomocí extra panenských olejů fritovat a smažit. Při nadměrně vysokých teplotách totiž ztrácejí účinné látky.

Olej z vlašských ořechů využijete v kuchyni jako univerzálního pomocníka

Extra panenské oleje jsou díky svým výrazným chutím vhodné jako dochucovadla. Jejich využití v kuchyni je však daleko pestřejší. Dá se s nimi vařit, péct, restovat, nakládat, zalévat dressingy, a tak dále. Jsou tedy vhodné k úpravě studených i teplých pokrmů. Nebojte se je přidat i do ovocných freshů nebo do pesta, docílíte tak spojení jedinečných chutí. A který olej se svým složením a chutí nejvíce hodí do českých kuchyní? „Obecně by se Češi neměli vyhýbat olejům vyrobených z regionálních potravin. Hořčičný nebo dýňový olej je přesně to, co naše organismy potřebují. Osobně bych se v kuchyni neobešel bez oleje z vlašských ořechů, jehož typicky oříšková příchuť se báječně doplňuje se sladkými i slanými pokrmy,“ říká Daniel Vlček ze společnosti Bohemia Olej, která se zabývá výrobou extra panenských olejů mnoha druhů.

Olej z vlašských ořechů nejen báječně chutná, ale dodává tělu řadu prospěšných látek. Obsahuje totiž omega 3 esenciální mastné kyseliny, které snižují riziko infarktu a diabetu. Zároveň pomáhají redukovat vysoký krevní tlak. Konzumací oleje z vlašských ořechů dodáváme tělu vitamíny typu B, železo, hořčík i vápník. Zejména vápník patří k látkám, které tělo potřebuje, ale nedokáže si je vyrobit. Musíme jej proto přijímat z vhodně zvolené stravy.

Maso s hrozny nebo zmrzlina s mákem jsou kombinace, které si zamilujete

V České republice se v roce 2010 podle Českého statistického úřadu sklidilo více než 45 tisíc tun vinné révy na ploše téměř 16 tisíc hektarů. Využívá se zejména pro výrobu vína, ale také pro výrobu hroznových olejů. Pro své vlastnosti se hroznové oleje označují jako recept na mládí, protože obsahují zvýšenou dávku vitamínu E a C. Dále obsahují omega 3 a 6 mastné kyseliny. Snižují hladinu cholesterolu, působí pozitivně na ledviny a, co je zajímavé, udržují pružnost prsů. Kromě účinných látek mají hroznové oleje také výtečnou chuť. Uplatnění najdou ve studené kuchyni, zejména pak jako přísada do salátů a pro marinování masa a ryb. Šéfkuchaři doporučují pomazat steak hroznovým olejem ještě před tepelnou úpravou. Docílíte tak lahodné vínové esence, která v kombinaci s masem vytvoří vrcholný gurmánský zážitek. Díky vysokému stupni spalování můžete hroznový olej použít také pro smažení a pečení.

 

Spotřebitelsky úspěšným se v Bohemia Olej stal olej z českého modrého máku. „Při výrobě makového oleje spolupracujeme s asociací Český Mák. S jejich pomocí jsme vyvinuli unikátní produkt, který nemá ve světě obdoby. Zákazníci u makového oleje oceňují nasládlou chuť, která se báječně hodí do nejrůznějších buchet a dortů,“ popisuje Daniel Vlček ze společnosti Bohemia Olej, která vyrábí extra panenské oleje z regionálních surovin. Zkuste recept od mistrů šéfkuchařů, který vás příjemně překvapí: zmrzlinu pokapanou makovým olejem.

Pro úpravu studených i teplých pokrmů využijete také další olej z regionální potraviny, hořčičný. Je vhodný zejména pro dochucení nejrůznějších druhů mas. Pokud naložíte maso v hořčičném oleji, dodáte mu tak jedinečnou a plnou chuť. Hořčičný olej obsahuje vyvážený poměr omega 3 a 6 mastných kyselin. Dále obsahuje karoten a vitamín K, který podporuje dobrou krevní srážlivost a přispívá k udržení zdravých kostí.

 


O společnosti Bohemia Olej

Bohemia Olej je ryze česká společnost, která zahájila svou činnost v lednu 2012. Věnuje se výrobě za studena lisovaných olejů bio kvality. Výchozí plodiny odebírá od českých dodavatelů (hořčice, vlašské ořechy, slunečnice, apod.) nebo ze zahraničí, např. ze Slovenska nebo Kalifornie. Bohemia Olej tak kromě domácích olejů vyrábí také kontinentální – arašídový nebo sezamový olej. Veškeré oleje vyrábí metodou studeného lisování, při kterém se nevyužívá žádných tepelných ani chemických úprav. Výsledkem tak jsou extra panenské oleje různých druhů a bio kvality, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky. Oleje od Bohemia Olej se dají využít pro konzumaci v rámci dochucování jídel, ale také na tělo – masáže, apod.

 


Kontakt

Daniel Vlček

Marketingový specialista

Tel.: +420 604 144 914

Mail: press@bohemiaolej.cz