Šmucler: Doplatky u zubaře jsou pro pacienty výchovné

Praha 9. září (ČTK) – Doplatky na péči o zuby jsou výchovné, protože se lidé o své zuby víc starají, tvrdí nastupují prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Zubařů na venkově a v malých městech je v Česku podle něj víc než na Západě. Stomatologové ho do čela komory zvolili loni v listopadu. Do funkce nastoupí 21. září za současného prezidenta Pavla Chrze, který vedl komoru od roku 2008 a post neobhajoval.

„Zubní kaz mít nemusíte, když pečujete o svůj chrup. Kdo tak činí, ušetří si minimálně na jedno auto, nemluvě o bolesti a jiných problémech,“ řekl Šmucler v rozhovoru s ČTK. Podobně by podle něj mohl stát lidi odradit od přejídání nebo kouření.

Zavedení nadstandardů, za něž si lidé připlatí, podporuje i v jiných oborech. „To, že si člověk nemůže doplatit léčbu, která je třeba méně bolestivá, nebo s kratší rekonvalescencí, je vysloveně proti lidským právům,“ uvedl.

Nedostatek zubařů v Česku je podle něj zažitý mýtus. „Proti Západu máme nezvykle mnoho zubních lékařů na venkově a v malých městech. Je to pozůstatek z doby socialismu, kdy je tam prostě naveleli,“ řekl. Slýchá prý často stížnosti starostů obcí pár kilometrů od velkého města. Zubař by tam podle Šmuclara ale ani potřebných 2000 pacientů nenašel, protože lidé za ošetřením stejně jezdí do většího města.

Zubaři si dlouhodobě stěžují, že úhrady od pojišťoven na výkony neodpovídají reálným nákladům. „Ve výplních je situace asi nejvíce absurdní. Cena je asi čtvrtinová,“ řekl Šmucler. Amalgámové plomby pojišťovny klientům proplácejí, za bílé si musí připlatit.

Nejlevnější je prevence. „Jakmile se vrtá, už je pozdě,“ řekl Šmucler. Klíčové je podle něj naučit lidi si zuby čistit. V tom vidí i úlohu škol a zdravotní výchovy, návrat k systému školních zubařů ale nepodporuje. „Vím, že mnoha rodičům vyhovovalo se o chrup dětí nestarat. Dvakrát za rok ho spravil stát a dohlížely na to učitelky,“ dodal. Podobně není řešením ani státem placená zubní hygiena. Jenom pro děti by podle něj stála miliardy korun.

Veřejně známým se stal Šmucler díky svému působení v médiích. Moderoval v rádiu a pořady několika televizí. Osmačtyřicetiletý soukromý zubní lékař a stomatochirurg je také majitelem kliniky laserové a estetické medicíny. V roce 2010 byl jmenován docentem.

van jw