Sluneční brýle po létě neodkládejte. Zvláště, pokud trávíte čas za volantem

Praha, 17. září 2018 (VaseCocky.cz) – Řidiči a řidičky, pozor. V létě je sice sluneční svit nejintenzivnější, ale srpnem období slunečních brýlí nekončí. Naopak. S přicházejícím podzimem slunce klesá níže nad horizont a paprsky tak míří přímo do očí. Za volantem mohou pomoci barevná skla nebo speciální filtry. Na co dalšího klást u brýlí na řízení důraz radí Daniel Szarvas, odborník z největšího tuzemského e-shopu zaměřeného na péči o váš zrak VašeČočky.cz.

  • UV filtr

Základním parametrem při výběru slunečních brýlí je kvalitní UV filtr, to znamená 400 nm (nanometrů). Číslo bývá uvedeno buď na čočce nebo na přiloženém letáku. Abyste měli jistotu, že informace nelže, pořizujte si je vždy jen u certifikovaných prodejců. Za volantem ale paradoxně síla UV filtru nehraje až takovou roli. Skla totiž poskytují proti UV záření částečnou ochranu.

  • Tmavost skel

Až vám bude za volantem nízké slunce svítit přímo do očí, nebude klíčový UV filtr, ale tmavost skel. Propustnost světla a UV filtr jsou totiž dvě různé věci. Tmavost se uvádí v hodnotách od 0 do 4, kdy 0 a 1 propouštějí téměř všechno světlo a 4 je nejtmavší, takže nejméně propustná. Pro řidiče jsou nejvhodnější brýle s tmavostí 3. „Pozor, určitě za volantem nenoste brýle se stupněm 4, zde je propustnost tak slabá, že by to mohlo být nebezpečné,” varuje Daniel Szarvas.

  • Polarizace

V souvislosti s řidiči se často mluví o polarizačních brýlích. Polarizace je speciální úprava čoček, díky které mají menší propustnost odraženého světla. To přijde vhod třeba u vody, pro řidiče na podzim jsou pak takové brýle skoro povinností – silnice po dešti se s nimi nebude téměř lesknout.

TIP: Meller Nyasa Tigris Mare, cena na VašeČočky.cz: 1065 Kč

Polarizace se dá provádět i na dioptrických brýlích. Další úprava čoček, která přijde speciálně za volantem u dioptrických brýlí vhod, jsou kontrastní filtry. Ty při menší viditelnosti a šeru, které na podzim přibývá, zvyšují kontrast a díky tomu zlepšují viditelnost.

  • Barva skel

Poslední, na co by měli řidiči u slunečních brýlí dbát, je barva skel. Černá skla chrání před velkým světlem, šedá skla se hodí pro běžné denní nošení. „Pro kombinaci řízení a podzimu doporučuji oranžové čočky. Brýle s oranžovými skly zlepšují viditelnost a zvyšují kontrast. Právě v šeru nebo v mlze vám přijdou vhod,” radí Daniel Szarvas.

TIP: Brýle Ray-Ban Justin RB 4165 622/6Q 55, cena na VašeČočky.cz: 3 465 Kč

Abyste nemuseli nad parametry a kvalitou slunečních brýlí pochybovat, nakupujte u autorizovaných prodejců, jako je e-shop VašeČočky.cz. Ještě před nákupem slunečních brýlí ale neopomeňte navštívit vašeho očního lékaře, aby potvrdil, že je váš zrak v pořádku a nevystavujete sebe ani ostatní účastníky silničního provozu riziku.

 


O VašeČočky.cz

VašeČočky.cz jsou největší český e-shop s kontaktními čočkami. Vybírat zde můžete z nejširší nabídky kontaktních čoček ve střední Evropě. V sortimentu najdete všechny druhy dioptrických i barevných čoček od oblíbených značek jako Acuvue, SoftLens, PureVision a desítek dalších. Na jednom místě mohou nositelé kontaktních čoček nakoupit také veškeré příslušenství od roztoků, očních kapek až po kosmetiku pečující o oči.

E-shop s ročním obratem 600 mil. Kč působí v 15 evropských zemích.

www.vasecocky.cz