Slovensko otevřelo hranice s Maďarskem a Rakouskem, dříve i s ČR

Bratislava 5. června (zpravodaj ČTK) – Slovensko po čtvrtečním uvolnění režimu na společných hranicích s Českem dnes ke stejnému kroku přistoupilo i na hranicích s Maďarskem a Rakouskem. Přímo na hraničních přechodech se zmíněnými dvěma zeměmi to ráno oznámil premiér Igor Matovič. Bratislava hranice dříve uzavřela v zájmu zpomalení šíření koronaviru.

„Ode dneška je slovensko-rakouská hranice děravá. Lze přecházet přes hraniční přechody i přes zelenou hranici,“ uvedl předseda slovenské vlády na hraničním přechode s Rakouskem v Bratislavě. Dříve zase na hranicích s Maďarskem ohlásil Matovič zrušení omezení při cestování do Maďarska.

Matovič se při návštěvě Prahy dříve v tomto týdnu dohodl s českým kolegou Andrejem Babišem na otevření česko-slovenské hranice už od čtvrtka.

Podle opatření hlavního hygienika Slovenska se zmíněné otevření hranic vztahuje na osoby pobývající na Slovensku, v Česku, Maďarsku a Rakousku.

Také Maďarsko oznámilo zrušení cestovních omezení s Českem, Slovenskem a Rakouskem. Rakousko zase zrušilo kontroly na svých hranicích s výjimkou přechodů do Itálie.

Adrian Bobok šeb