Slovensko bude očkovat proti covidu-19 i v ambulancích, chce tím zvýšit zájem

„Očkování je jedinou cestou ke zvládnutí pandemie covid-19. Snažíme se najít všechny cesty, abychom očkování co nejvíce přiblížili lidem. Doufám, že lidé budou mít rozum a nechají se očkovat,“ uvedl Lengvarský. Zapojení praktických lékařů do očkování bude dobrovolné, hlásit se mohou od středy. Zájemci o vakcínu proti covidu-19 se budou hlásit přímo u svého lékaře, nebudou se tak muset registrovat do celostátního elektronického očkovacího systému. Ambulantní lékaři budou používat vakcínu od firem Pfizer/BioNTech.

V současnosti Slovensko očkuje zejména v nemocnicích, poliklinikách a také ve velkokapacitních očkovacích centrech, které zřídila samospráva. „Slovensko je rurální zemí, převažuje vesnické obyvatelstvo. Doprava je komplikovaná,“ uvedla Monika Palušková, šéfka stavovské organizace praktických lékařů. Dodala, že v ambulancích by měli být očkováni lidé, kteří ještě nedostali ani jednu dávku vakcíny proti covidu-19.

Podle portálu Our World in Data alespoň první dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo na Slovensku 36 procent obyvatel, průměr EU je přes 48 procent. Úřady na Slovensku ve snaze zvýšit podíl očkovaných začaly spolupracovat také se zaměstnavateli. Už dříve samospráva vytvořila očkovací týmy, které jezdí po vesnicích. Obyvatele Slovenska k očkování proti covidu-19 kromě představitelů vlády už vyzvala i prezidentka Zuzana Čaputová, očkování podpořila i katolická církev. Opozice se k propagaci očkování proti covidu-19 nepřidala nebo kritizovala podávání vakcíny nezletilým.

Adrian Bobok