Silná imunita je základ – které potraviny vám pomůžou k posílení?

Autor: redakce | Prevence a léčba |

Podzim s sebou pro většinu lidí přináší rýmu, bolest v krku, kašel a další symptomy nachlazení. Základem pro pevné zdraví v tomto období je silná imunita. Pomoci vám můžou některé potraviny, které mají pro posílení imunitního systému zásadní význam.

Citrusy

Je všeobecně známo, že citrusy mají vysoký obsah vitamínu C, který je pro posílení imunity zásadní. Jeho silnou stránkou jsou antibakteriální a protizánětlivé účinky, ale také je výborným antioxidantem. Chrání naše buňky imunitního systému před škodlivými látkami, které se v našem těle hromadí při virové či bakteriální infekci.

Doplnění vitamínu C je nutné nejen v průběhu nemoci, ale hlavně celoročně jako prevence. Častým způsobem je konzumace doplňků stravy, které sice pomohou, lepší volbou jsou ale přírodní potraviny.  Z těch totiž kromě vitamínu C čerpáme navíc i další prospěšné látky.

Česnek

Poctivá česnečka je při nachlazení klasika, a není to náhoda. Česnek je totiž nazývaný jako nejlepší přírodní antibiotikum, a to díky obsahu alicinu, který má antioxidační, antibakteriální a antivirové účinky.

Lepší, než česnečka je pro naše zdraví konzumace čerstvého česneku. Pravda ale je, že ne každý to snese. Pak přichází varianta vařeného či alespoň přidaného do různých pokrmů.

Cibule

Nadále zůstáváme u potravin, který má každý z nás doma. Další léčivou ingrediencí je totiž obyčejná cibule. Ta obsahuje mimo jiné kyselinu listovou a vitaminy skupiny B, vitamín C a E a také karoteny. Pomoci nám může při boji proti infekcím dýchacích cest, dále při kašli, bolesti v krku či při chřipce a angíně.

Zázvor

Kdo z nás si při nachlazení nikdy neuvařil poctivý zázvorový čaj? I ten je totiž výborným pomocníkem pro posílení imunity. Obsahuje vitamín A, B, C i E. Nechybí v něm ale ani hořčík, draslík, železo a další tělu prospěšné látky.

Mandle

Není to příliš známé, ale mezi potraviny posilující imunity patří také mandle. Obsahují totiž množství vitamínu E, který je antioxidant. Dokážou tedy pomoci s potlačením šíření infekce v těle. Pokud tedy máte chuť na něco dobrého, zkuste kus zákusku nahradit hrstí mandlí, a to nejen při nemoci, ale v průběhu celého roku.

Bobulové ovoce

Sladkosti můžeme nahradit i další zdraví prospěšnou potravinou, a tou je bobulové ovoce. Ať už máte raději, jahody, borůvky, maliny, nebo třeba ostružiny, vězte, že obsahují nejen vitamín C, ale také množství antioxidantů a protizánětlivých látek. Proč si tedy ke snídani či svačině nedat třeba jogurt s čerstvým ovocem a udělat něco pro své zdraví. Protože i jogurt dokáže díky obsaženým probiotikům pomoci s posílením imunity a správným fungováním těla.

Další prospěšné potraviny

Potravin posilujících náš imunitní systém je mnoho, díky tomu máme na výběr mezi tím, co do svého jídelníčku zařadíme. Mezi další tělu prospěšné potraviny patří například:

  • košťálová zelenina,
  • červená paprika,
  • sladké brambory,
  • houby,
  • fazole,
  • semínka,
  • kurkuma,
  • křen a další.