Sdružení vyzvalo ambulantní specialisty, aby pomohli očkovat

Praha 11. ledna (ČTK) – Sdružení ambulantních specialistů vyzvalo své členy, aby pomohli očkovat proti covidu-19. Zapojit se mohou v očkovacích centrech a později ve svých ordinacích. Sdružení o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. O víkendu pomoc podmínili tím, že budou také očkováni mezi prvními. Očkovací strategie původně počítala s tím, že v prioritní skupině budou spolu s osmdesátníky a lidmi žijícími v domovech pro seniory jenom zdravotníci z covidových jednotek v nemocnicích. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale přislíbil očkování všech zdravotníků zapojených do testování a očkování. Do strategie se to má doplnit.

„Mají-li být nejpotřebnější, senioři a nemocní lidé, v bezpečí, musí se o ně starat imunní, tedy proočkovaný zdravotnický personál, mezi který patří také ambulantní specialisté,“ uvedlo sdružení. Podle dat z konce listopadu byli ambulantní specialisté tím typem lékařů, kteři se ze zdravotníků covidem-19 nakazili nejčastěji. Onemocněl zhruba každý pátý.

Do očkování by se měli podle sdružení zapojit ambulantní specialisté, kteří mají imunitu, ať už po očkování, nebo po prodělání nemoci. „Nabídněte se pro jakkoli velký či malý úvazek pro práci ve velkokapacitních očkovacích centrech ve vašem kraji. Jakmile se nám podaří se zdravotními pojišťovnami dohodnout úhradu aplikace vakcín stejnou jako mají praktičtí lékaři, máte-li k tomu zázemí, zapojte se i do očkování u vás v ambulancích,“ napsalo sdružení ve výzvě.

Podle premiéra Andreje Babiše by se podobně měli zapojit, ať už dříve v očkovacích centrech nebo později v ordinacích, také praktičtí lékaři nebo zubaři se svými sestrami, uvažuje se i o očkování v lékárnách, které by ale vyžadovalo změnu zákona. Praktických lékařů je zhruba 6800, ambulantních specialistů kolem 4500, stomatologů 7500 a lékáren asi 2800.

V měsících, kdy bude vakcína použitelná i v ordinacích, se počítá s tím, že naočkují asi 50.000 lidé denně. Na jednu ordinaci praktického lékaře by připadalo asi deset očkovaných denně. Před zahájením očkováním v ordinacích by měla být možnost nechat se naočkovat v očkovacích centrech nemocnic či krajů.

Přednost mají zdravotníci, lidé nad 80 let a žijící v domovech seniorů. Osmdesátníci mimo tato zařízení se budou moci k vakcinaci registrovat od 15. ledna. Od února bude rezervační systém otevřený i pro ostatní, nedostanou ale rovnou termín. Upřednostňovat se pak budou lidé starší 65 let, vybraná povolání a nemocní s vybranými chronickými nemocemi, kterým více hrozí vážný průběh onemocnění covidem.