Sanofi zvýší investice do biologických léčiv

Paříž 14. června (ČTK) – Francouzská farmaceutická společnost Sanofi, která je majitelem Zentivy, hodlá v příštích dvou až třech letech investovat 600 milionů eur (téměř 15,7 miliardy Kč) do výroby biologických léků, kde vidí silný růstový potenciál. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Na rozdíl od většiny léků, které se vyrábějí chemickou cestou, v produkci řady takzvaných biologik se používají živé buňky. Biologika jsou považována za slibné léky na rakovinu, kardiovaskulární a neurologické choroby a u mnoha rozličných nemocí jsou jedinou možnou medikací. Jsou ale mnohem dražší než konvenční produkty.

Jak dnes v rozhovoru s novináři poznamenal představitel firmy Philippe Luscan, Sanofi do této oblasti v posledních pěti letech investovala už 3,3 miliardy eur. To představuje lví podíl na celkových investicích v objemu 4,7 miliardy eur.

„V roce 2012 zaujímala biologika 43 procent naší produkce. V roce 2016 už to bylo 60 procent a toto číslo dál roste,“ prohlásil Luscan.

Spolu se švýcarskou společností Lonza hodlá Sanofi do roku 2020 vybudovat zařízení na výrobu monoklonálních protilátek nákladem 270 milionů eur.

Podle údajů analytické společnosti EvaluatePharma se konvenční léky do roku 2010 na stovce nejprodávanějších přípravků podílely 70 procenty, do roku 2022 se však tento podíl zřejmě sníží na 50 procent.

pat spr