Sanatoria Klimkovice začínají pacientům nabízet také zrakovou terapii

„Cvičíme jednak v přítmí, to znamená v zatemněné místnosti, kdy má klient lokalizovat světlo, sledovat jeho pohyb, určit jeho barvu. Světlo má najít v prostoru, odhadnout vzdálenost. To samé děláme i za světla, k tomu přidáváme reálné objekty i obrázky, samozřejmě i čtení slov, vět a tak dále,“ řekla vedoucí úseku klientské logopedie, psychologie a speciální pedagogiky Lenka Dzidová, která zrakovou terapii v Klimkovicích zavádí. Obtížnost cviků se postupně zvyšuje.

Sanatoria mají s terapií zatím velmi dobré zkušenosti. „Máme tu klienty, kteří zpočátku byli diagnostikováni jako úplná slepota, nevidomí. Dostali se úplně do jiné úrovně vidění, čtou bez nějaké lupy, samozřejmě větší písmena, ale daří se to,“ řekla Dzidová.

Nyní pečuje o sedmnáctiletého chlapce z Bruntálska, který po operaci mozkového nádoru přestal vidět, pravděpodobně v důsledku poškození zrakového centra po otoku mozku. Po čase začal slabě vidět na jedno oko. V Sanatoriích Klimkovice je nyní na rehabilitačním programu, protože má ochrnutou část těla, a přitom absolvuje také zrakovou terapii.

Jeho matka Lucie Kubenková řekla, že už vidí zlepšení. „Jsme tady druhý týden, pomalými krůčky se to zlepšuje. Trošku se nám ustálily oči. Když jsme venku, něco ukazuju, tak dovede ukázat, kde co je, jak to vypadá, i barvu už rozezná,“ řekla Kubenková.

Zrakovou terapií v lázních procházejí převážně dospělí pacienti. Sanatoria Klimkovice ji začala provádět v roce 2019, nyní ji znovu rozbíhají po zbrzdění kvůli koronavirové pandemii. Zatím jí prošly desítky pacientů. Klienti zrakovou rehabilitaci absolvují obvykle jako součást lázeňských programů, pak na ni dojíždějí ambulantně jednou či dvakrát měsíčně.

Dzidová řekla, že hned po prvním pobytu dostanou klienti instrukce, jak si mají doma upravit prostředí, jak volit barvy či jaké pomůcky. Čím dříve po objevení problémů se podle ní s terapií začne, tím je efektivnější a rychlejší. „Celkově terapie trvá maximálně dva roky. Po té době už zlepšení není tak výrazné, takže prioritní jsou první dva roky,“ řekla Dzidová.