Sanatoria Klimkovice pečují o první handicapované dítě z Ukrajiny

„Část rodiny přijela do Prahy, zkontaktovali se s námi a v neděli dívka dorazila v doprovodu maminky k nám. Od pondělí už cvičí a rehabilituje. Nabídli jsme rodinám ukrajinských uprchlíků léčbu pro jedno dítě. Pobyt bude na čtyři týdny a jakmile bude ukončen, tak bychom přijali další maminku s dítětem. Počítáme, že podle toho, jak bude potřeba, tady vždy budeme mít v léčení jedno dítě s doprovodem, a to zcela zdarma,“ uvedl Dostál. Dodal, že už nyní čeká v pořadníku několik zájemců o pobyt. „Maminka je nadšená, pořád děkuje a je velmi vděčná. Mám pocit, že se tady velmi dobře adaptovaly,“ řekl.

 

Rodina při vypuknutí války žila v domě v Žytomyru. V rodině jsou dva lidé s handicapem, kromě Sofie i její dědeček z otcovy strany. Před válkou rodina utíkala přes Polsko a zázemí našla u blízkých v Praze. Na Ukrajině ale musel zůstat otec dívky, který jako muž nemohl překročit hranici. Matka Sofie, Nataliya Gorodnia, dnes novinářům řekla, že ještě před útěkem z města se rodina kvůli ruské střelbě musela ukrývat v bunkru.

 

Jakmile v Česku dostala vízum a zaregistrovala se, začala hledat pomoc pro svou dceru a díky sociálním sítím narazila na nabídku klimkovických sanatorií. Sofie je z dvojčat. Zatímco bratr je zcela zdravý, nedonošená dívka měla těžkou pneumonii a musela být umístěna v inkubátoru. „Zřejmě to vše bylo důvodem toho, že se projevila dětská mozková obrna,“ řekla matka. Na Ukrajině dívka zhruba od dvou let podstupovala rehabilitace, a to na různých místech země. Gorodnia uvedla, že útěk ze země byl pro rodinu velmi náročný i s ohledem na zdravotní problémy dcery a je vděčná zvláště dobrovolníkům, kteří jim po celou dobu pomáhali. V době, kdy rodina utíkala, totiž teploty padaly pod bod mrazu. Na cestě přitom byli několik dnů.

 

K hranicím jeli autem v doprovodu otce, který se pak vrátil zpět. Následně se rodina přepravovala autobusem přímo na hranici. „Jsem moc vděčná lidem, kteří nám pomohli,“ podotkla Gorodnia. Podle ní byla cesta pro dceru velmi stresující, což se výrazně projevilo i na jejím zdravotním stavu, který se zhoršil. V péči odborníků sanatorií se dívka ale postupně uklidňuje a stav se znovu začíná zlepšovat. S léčbou je rodina velmi spokojená, i když rehabilitace je odlišná než na Ukrajině. S otcem zůstává rodina i nadále v kontaktu.

 

O Sofii pečuje i ukrajinský fyzioterapeut Mykola Tokar. „Myslím si, že maminka bude velmi spokojená. Sám jsem z Ukrajiny a také máme v rodině dítě s dětskou mozkovou obrnou. Vím, jaký je přístup na Ukrajině a jaký tady. Vím, že tady je lepší a myslím si, že určitě budou spokojeni,“ uvedl Tokar. Cílem fyzioterapeutů je, aby se dívka po absolvování pobytu dokázala pohybovat s pomocí chodítka a bez výrazné dopomoci dalších lidí.

 

Podle mluvčí sanatorií Ivany Gračkové jsou lázně kromě dětských pacientů připraveny pomoci i dospělým. V léčebně pro dospělé sanatoria vyčlenila jeden apartmán pro rehabilitaci zraněných z války. Mimo to v prázdném bytě určeném zaměstnancům ubytovala na vlastní náklady rodinu uprchlíků.