Sály v nemocnici Dvůr Králové vzniknou přestavbou starých sálů

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) 18. října (ČTK) – Nové operační sály v krajské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem mají vzniknout rekonstrukcí sálů v původních objektech nemocnice. Náklady jsou odhadovány na 65 milionů korun. Rekonstrukce by měla být o 35 milionů korun levnější než varianta výstavby zcela nových sálů nad objektem nedávno postavených laboratoří. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Krajští zastupitelé by podle něj o variantách měli diskutovat na zasedání 30. října. Cabicar však nepředpokládá, že bude přijato rozhodnutí. Variantu výstavby sálu nad laboratořemi preferuje vedení dvorské radnice.

„Dosud se uvažovalo o nástavbě na nové laboratoře v areálu, ale odborníci to považují kvůli předpokládané ceně přesahující 100 miliónů korun za neefektivní. Ekonomičtější je výstavba plnohodnotných operačních sálů a souvisejícího zázemí přímo v bloku nemocnice,“ uvedl Cabicar.

Podle něho bude navrhovaná výstavba nových operačních sálů uvnitř objektu znamenat významnou úsporu. „Slibujeme si od toho přímou úsporu investičních nákladů nejméně 35 milionů korun. Zároveň se tím v dalších letech sníží náklady na provoz, například na vytápění,“ řekl Cabicar.

V případě vestavby, která by se uskutečňovala po etapách, by prý nebylo nutné ani na přechodnou dobu nemocnici zavírat. „Provoz nemocnice by byl zachován v potřebném rozsahu. Pacienti by nepocítili žádné nadměrné omezení,“ uvedl Cabicar. Výstavba v areálu nemocnice by měla trvat šest až osm měsíců.

Význam dvorské nemocnice podle kraje roste, protože poskytuje péči i okolním obcím, ve kterých byla v minulosti omezena nemocniční péče, jako jsou třeba Jaroměřsko či Hořicko. Kraj proto do nemocnice investoval již v minulosti. Například v létě 2012 začala fungovat opravená jednotka intenzivní péče. Kraj za opravy zaplatil 2,5 milionu korun.

Stavba laboratoří ve dvorské nemocnici začala v březnu 2015, dokončena byla letos na jaře. Náklady přesáhly 30 milionů korun, třetinu z této sumy darovala královédvorská textilka Juta.

ry ku hj