S podzimem můžou přijít i deprese. Jak proti nim bojovat?

Podzim je krásné období plné barevného listí a pozvolných příprav na Vánoce. Najdou se ale i tací, na které má nedostatek slunce a zkracování dne tak špatný vliv, že začne bojovat s depresí. Jak poznat její příznaky a následně s ní bojovat?

„Statistiky říkají, že příznaky deprese se „nejlépe“ a nejrazantněji rozvíjejí v listopadu. Příčinou je souběh více faktorů, hlavní jsou přírodní, dané sezonou (rapidní úbytek denního světla a venkovní teploty) a sociální (nával pracovních a společenských úkolů souvisejících s koncem roku, cíle diktované společností nejsme schopni jako jedinci splnit a máme proto pocit selhání). Můžeme se bránit různými prostředky, odbornými i domácími, s větším či menším individuálním efektem…“, uvádí MUDr. Kateřina Bičíková, vedoucí lékařka soukromého zdravotnického zařízení Program Health Plus na svém webu.

V letošním roce navíc musíme bojovat s vládními omezeními, která se odrážejí na každém z nás. O to důležitější je i prevence, díky které se můžeme nepříjemnému stavu podzimní deprese vyhnout.

Příznaky podzimní deprese

Příznaky podzimní deprese jsou individuální a každého mohou postihnout v jiné míře. Mezi nejčastější ale patří:

  • Fyzické potíže, jako dlouhodobá bolest zad, hlavy nebo žaludku
  • Únava
  • Problémy se spánkem
  • Smutek, skleslost, pocity úzkosti, přecitlivělost
  • Celková podrážděnost
  • Nezájem o okolí a koníčky
  • Nechutenství

Jak se s podzimní depresí popasovat?

Pokud na sobě pociťujete některé příznaky podzimní deprese, není nutné ihned vyhledávat odbornou pomoc. V případě, že situace není opravdu vážná, pomůže vám pomoci dodržování několika jednoduchých rad, jak tyto nepříjemné pocity vyhnat z domu a užít si podzim jako ostatní roční období.

Jestli je něco pro zdravou mysl opravdu důležité, je to spánek. Nastavte si pravidelný režim, díky kterému dosáhnete alespoň sedmi hodin kvalitního spánku denně. A pokud máte problém s usínáním, zaměřte se i na rituál před ním. Co takhle si dát hrnek horké čokolády, otevřít oblíbenou knihu a hodinu před ulehnutím do postele se věnovat jen sami sobe? Je to na vás, hlavně se ale vyhněte mobilu a počítači. Světlo zářící z displeje totiž podle výzkumů narušuje spánkové vzorce a snižuje tak jeho kvalitu.

A teď je na řadě dobré jídlo. Pravidelná a vyvážená strava může dokázat zázraky. Jak se říká, snídaně je základ dne, a to je pravda. Stejně tak je ale důležité každé další jídlo dne.Pokud budete jíst aspoň trochu pravidelně a kvalitní potravu, vyhnete se zhoršením a výkyvům nálady způsobeným vynecháváním jídel.“ potvrzuje také MUDr. Kateřina Bičíková.

Nezapomínejte na pohyb, a to ani při špatném počasí. Ať už zvolíte hezkou procházku v přírodě nebo cvičení doma v obýváku, uděláte vždy dobře. Pokud totiž svému tělu dodáte dávku pohybu, odvděčí se vám vyprodukováním serotoninu v mozku, který je hormonem štěstí. A ten teď všichni potřebujeme více než jindy.

A poslední rada na závěr, buďte v kontaktu s okolím, a to i na dálku, což dnešní doba vyžaduje. Musíme teď být sice tak trochu sami, zároveň ale potřebujeme být spolu. Využijte videohovorů, klasických telefonátů nebo i zpráv, hlavně ale zůstaňte v kontaktu s těmi, které máte rádi. Protože taková společnost vás dokáže rozveselit nejvíce.