S pochopením sexuality můžou handicapovaným pomoci nová kniha a sada karet

Organizace Freya se zaměřuje na vzdělávání o sexualitě, zaměřuje se na lidi s handicapem. Rozvíjí také sexuální asistenci. Nakladatelství Pasparta je sociální podnik, který zaměstnává lidi s poruchou autistického spektra. Spolupracuje s Národním ústavem pro autismus NAUTIS a dalšími společnostmi. Svou produkci zaměřuje na postižené, jejich rodiny, učitele, asistenty pedagogů či psychology.

Podle ředitelky Freya Lucie Šídové pomůcky pro sexuální výchovu lidí s handicapem v Česku chyběly a rodiče, pracovníci zařízení či učitelé po nich volali. Obrázková kniha s návodem vznikala dva roky. Na přípravu a vydání přispěli ve sbírce dárci a dárkyně. Expertky se inspirovaly v Nizozemsku. Texty se převzaly z tamní publikace, obrázky jsou překreslené. Do knížky si mohou klientky a klienti lepit obrázky a kreslit.

„Když se řekne sexualita, tak si lidé často představí jen sex. Myslí si, že je budeme učit, jak mají sex dělat. Tato kniha je koncipována jinak. Člověk se učí porozumět sám sobě a svému tělu, co se mu líbí a co ne, co je souhlas a nesouhlas. Učí se práci s tělem,“ uvedla Šídová. Podle ní je při využívání knihy potřeba postupovat tempem dané čtenářky či čtenáře. „Může to být práce na víc než rok, než celou knihu proberete. Může se stát, že někdo dojde jen do půlky a dál už to pro něj bude moc,“ dodala šéfka organizace Freya.

Knihu doplňuje sada 15 párů obrázkových kartiček. Zobrazují různé situace, a to třeba oblékání, dotýkání se druhých či hygienické úkony. Ukazují soukromí i nevhodné jednání. „Pedagog či rodič dostává nástroj, aby formou vizualizace ukázal žádoucí či nežádoucí chování, aby se podařilo vymezit hranice v kolektivu či pravidla fungování ve školce,“ upřesnila Olga Neřoldová z nakladatelství Pasparta. Podle Šídové se rodiče či pracovníci zařízení často s nežádoucím chováním dětí i dospělých klientů potkávají, nové pomůcky jim mohou pomoci situaci zvládnout.

Kniha stojí 290 korun a karty 149 korun. K dostání budou na webu organizace Freya či v e-shopu sociálního podniku Pasparta. Následovat budou workshopy, při kterých se poradci a další pracovníci mohou s knihou seznámit a naučit pracovat.